A baloldalnak engedve leépítették a rendőrséget, ezért most golyóálló mellénnyel kell felszerelni a tűzoltókat

2021-12-15 12:12:00
Az amerikai Portlandban tavaly 15 millió dollárral csökkentették a rendőrség költségvetését, a „defund the police”, azaz a rendőrségi források megvonását követelő baloldali-anarchista mozgalom hatására, ami a „Black Lives Matter” és az „I can’t breathe” mellett az amerikai tüntetések egyik jelmondata lett George Flyod halála után.

A tűzoltók sincsenek biztonságban

A portlandi Tűzoltószövetség elnöke, Isaac McLennan elmondása szerint egyre aggasztóbb a helyzet a tűzoltókat ért atrocitások miatt; Oregonban és az ország más részein több alkalommal is rátámadtak a tűzoltókra munkavégzés közben. 

A tűzoltókat ért támadások nem új keletűek: 2018-ban Springfieldben egy férfi lövöldözni kezdett, miután a tűzoltók kiérkeztek egy lakástűz helyszínére. A hatóságok később megállapították, hogy a férfi feltehetőleg szándékosan gyújtogatott, hogy rá tudjon támadni a kiérkező tűzoltókra. 

A tervek szerint a mellényeket olyan helyzetekben használják majd, amikor a tűzoltók egy sérült személyt mentenek ki, miközben a rendőrség egy aktív fegyveres támadást igyekszik megakadályozni. 

Egyre komolyabb a helyzet

A mellényekre azért is van szükség, mert Portlandban az utóbbi időszakban megugrott az erőszakos bűncselekmények száma; a rendőrség augusztusig 837 lövöldözést regisztrált, nagyrészük a város északi részén történt, ami több, mint 100 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. 

A helyzet súlyosságát bizonyítja, hogy Mike Schmidt ügyész bejelentette, hogy a város egymillió dollárt költ négy új ügyész és két új nyomozó felvételére, hogy kezelni tudják az ügyet.

Szeptember 24-ig 65 ember halt meg gyilkosságban a városban, többségük fegyveres lövöldözés közben vesztette életét.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra

(Bortítókép: Unsplash)