Kína tucatjával tiltja be az LMBTQ-tartalmakat, mert „etikátlan” viselkedésre buzdítanak

2021-12-07 08:03:00
Írta: Fekete Kíra
Kínában a hírességek többé nem „mutogathatják a vagyonukat” és az „extravagáns élvezeteket” a közösségi médiában – jelentette be nemrégiben a kínai kibertér-felügyelet.

Egyre szigorúbbak az LMBTQ-tartalmakra vonatkozó szabályok 

Mind a hírességek, mind a rajongói klubok fiókjainak „követniük kell a közrendet, ragaszkodniuk kell a helyes közvélemény- és értékorientációhoz, a szocialista alapértékek népszerűsítéséhez, valamint az egészséges stílus és ízlés fenntartásához” – áll a kínai internetszabályozó ügynökség közleményében.

A hírességek számára az álhírek terjesztése és a „pletykálkodás” is tiltottá vált, nem buzdíthatják a rajongóikat egymás – vagy más hírességek – támadására, illegális adománygyűjtésre vagy „irracionális befektetésekre”

Ezekkel a szabályokkal egyidejűleg a Kínai Előadóművészeti Szövetség

88 embert tiltott el a streameléstől, köztük egy szexuális zaklatással megvádolt popsztárt is.

A szövetség szerint az eltiltások célja „az iparág fegyelmezettségének erősítése” és „az etikátlan művészek” megakadályozása – olvasható a Business Insider oldalán.

Egy elmélet szerint az USA el akarja puhítani a kínai férfiakat 

„A »puhány bálványok« elleni jelenlegi kemény fellépésnek több oka is van. Az egyik az a meggyőződés – amellyel nyilvánvalóan egyes tisztviselők is egyetértenek –, miszerint egy nyugati trükk célja az ázsiai férfiak »elnőiesítése«. Szeretem az összeesküvés-elméleteket, úgy mint bárki más, de ez az elmélet viszi a pálmát. Wat Wing-yin, Leung Chun-ying volt hongkongi kormányfő kedvenc rovatvezetője és írója azt állította, hogy ez a nyugati összeesküvés a háború utáni Japán amerikai megszállása idejére nyúlik vissza, és ma Kínában folytatódik, sőt fokozódik. Az ilyen összeesküvés-elméleteket vallók általános elképzelése az, hogy a Kína felemelkedésének megfékezésére irányuló nyugati-amerikai kampánynak több frontja is van. A kulturális fronton pedig az a cél, hogy a kínai férfiak kevésbé legyenek képesek fizikailag felvenni a harcot az amerikai katonákkal, ha valaha is kitörne egy háború” – idézre korábban a Makronóm az SCMP újságíróját.

Forrás: Pinterest

Az új szabályok betartatása a kínai közösségi hálózatok feladata: a hatóságok számára jelenteniük kell a „sztárok illegális tartalmait és a rajongókat érintő konfliktusokat” – áll a közleményben. 

A Twitter, a Facebook és YouTube sem lesz elérhető a kínai polgárok számára,

helyette cenzúrázott hazai alkalmazásokat használhatnak majd, mint például a Weibo, a Renren és a Youku.

A fanklubok rossz példát mutathatnak a fiataloknak, ezért Kína betilthatja azokat

A YOUTH WITH YOU egy népszerű streaming-show volt Kínában, amelyben „babaarcú” fiatal férfiak énekeltek és táncoltak, miközben elismert popsztár mentorok irányításával versenyeztek egy új fiúzenekar megalakításáért. A legutóbbi évadban a szavazáshoz egy QR-kódot kellett beolvasniuk a nézőknek, amely csupán egy bizonyos tej- és joghurtmárka üvegén szerepelt.

A fanatikus rajongók több millió dollár értékben vásárolták ezeket a termékeket azért, hogy a kedvenceikre szavazhassanak.

Később videók is megjelentek arról, ahogy a fiatalok a lefolyóba öntik ezeket a termékeket, hiszen csak a szavazás miatt vásárolták meg azokat – ez is mutatja, hogy a kínai fiatalokra milyen nagy hatással vannak ezek az influenszerek. Meg is vádolták őket pazarlással, az internet felháborodott a látottakon, ennek hatására a kínai vezetés fel is függesztette a show forgatását – adta hírül korábban a Makronóm.

Borítókép: MTI szerkesztett