Tuvalu külügyminisztere térdig a vízben állva figyelmeztet: országa hamarosan elsüllyed

2021-12-03 21:52:00
Írta: Fekete Kíra
Tuvalu jogi lehetőségeket keres arra, hogy megőrizze a területekhez tartozó tulajdonjogát és elismerését államként abban az esetben is, ha a klímaváltozás elsüllyeszti a csendes-óceáni szigetországot – közölte Simon Kofe, Tuvalu külügyminisztere.

Az egész világ felfigyelt a tuvalui külügyminiszter akciójára

A szigetország jelenleg körülbelül 11 ezer lakossal rendelkezik, a legmagasabb pontja mindössze 4,5 méterrel van a tengerszint felett. Egy 2011-es ausztrál kormányzati jelentés szerint 1993 óta a tengerszint évente körülbelül 0,5 cm-t emelkedett.

A legrosszabbra készülnek Tuvalu lakosai, hamarosan eláraszthatja a víz a szigetországot és még előtte el kell hagyniuk földjeiket

– mutatott rá Tuvalu külügyminisztere, Simon Kofe a Reutersnek adott interjúban.

„Megvizsgáljuk azokat a jogi lehetőségeket, amelyekkel megőrizhetjük a tengeri zónáink feletti tulajdonjogunkat és a nemzetközi jog értelmében államként való elismerésünket. Ezek olyan lépések, amelyeket a jövőre nézve meg kell tennünk” – fűzte hozzá Kofe.

Az elmúlt napokban olyan képeket osztottak meg a közösségi platformokon, ahol jól látszik, hogy 

Kofe az ENSZ COP26 klímacsúcsán tartott beszédét a tengerben, térdig a vízben állva rögzítette

– a miniszter ezzel a lépéssel arra hívta fel a figyelmet, hogy sürgős lépéseket kell tenni az éghajlatváltozás megakadályozására. Kofe azt is elmondta, hogy a COP26 konferencián adásba került videóbeszédet egy olyan helyen tartotta, amely korábban szárazföld volt.

Forrás: Reuters
Inkább a földdel együtt süllyednek el, mintsem elhagyják a hazájukat

„Nem gondoltuk, hogy a képek vírusként terjednek majd. Nagyon örültünk neki, remélhetőleg mindenki megérti az üzenetét és komolyan veszi azokat a problémákat, amelyekkel Tuvaluban mi minden nap szembesülünk” – hívta fel a figyelmet Kofe.

Kofe szerint a lakosok hozzáállása a változáshoz megoszlik, az idősebb generáció egy része akkor sem költözne el, ha a földdel együtt kellene elsüllyednie. 

„Egy dolog világos: az emberek nagyon szorosan kötődnek a földjükhöz” – zárta gondolatait a külügyminiszter.

Borítókép: Devpolicy