Az olasz bankár-miniszterelnök is ezerrel védi a hazait: már a harmadik kínai felvásárlást vétózta meg idén

2021-12-11 09:21:45
Mario Draghi miniszterelnök kormánya februári hivatalba lépése óta a harmadik kínai felvásárlást vétózta meg Olaszországban – derült ki a visszautasított csoport hivatalos hongkongi bejelentéséből. A Zhejiang Jingsheng Mechanical közölte: Róma blokkolta, hogy vegyes vállalatot hozhassanak létre az Applied Materials részlegével.

Az egyesült államokbeli székhelyű csoport olaszországi berendezésgyártó üzletágát vásárolták volna fel. Az Applied Materials termékei között megtalálhatók a félvezetők és egyéb high-tech alkatrészek gyártására használt eszközök.

A döntést a kormány november 18-i ülésén hozták meg, ahol Giancarlo Giorgetti ipari miniszter javasolta a vétót, azzal érvelve, hogy

a felvásárlás következményekkel járhat a stratégiai félvezetők szektorában.

A beadvány szerint a vegyes vállalat az Applied Materials szingapúri berendezés-üzletágát és Kínában lévő eszközeit is át kívánná venni.

Olaszországban létező felvásárlás ellenes jogszabályok szerint létezik úgynevezett „arany felhatalmazás”, amit a nem kívánt ajánlatok kivédésére használhat a kormány a stratégiai jelentőségű iparágakban, mint például a bankszektor, az energiaipar, a távközlés és az egészségügy.

Az olasz kormány nagyszámú fúziós és beszerzési ügyletet vesz górcső alá. A legtöbb esetben azokat jóvá is hagyják, az ország nemzeti érdekeit szolgáló ajánlásokkal. Eddig, az „arany felhatalmazás” 2012-es bevezetése óta,

ötször utasították el a külföldi érdekeltségek térnyerését Olaszországban.

A legutóbbi vétót megelőzően, Draghi eddigi kilenc hónapos kormányzása alatt hármat utasított el, és egyet még Draghi elődje, Giuseppe Conte vétózott meg 2020-ban.

Draghi októberben megvétózta egy zöldségvetőmag-előállító cég eladását a kínai tulajdonú Syngenta csoportnak, és áprilisban megakadályozta, hogy a Shenzhen Invenland Holdings Co. Ltd. kínai vállalat irányítási jogokkal bíró részesedést vásároljon egy félvezető berendezéseket gyártó cégben.

Olaszország jelenleg egy 2018-as kínai befektetés miatt vizsgálódik, amikor is megvásároltak egy olasz céget, amely csúcstechnológiás drónokat gyárt a fegyveres erők számára. Az ügy szeptemberben vált nyilvánossá, amikor az olasz adórendőrség felfedte, hogy a hadianyagok árusítására vonatkozó szabályok állítólagos megsértése miatt indított nyomozást, hat személy ellen.  Róma szankciókat szabhat ki, amelyek a legsúlyosabb esetben az adásvétel érvénytelenítéséhez is vezethetnek.

Az úgynevezett arany felhatalmazásnak 2020-ban ideiglenes keretet is bevezettek, amelynek érvényessége az idén lejár. A jogszabály vonatkozik az EU-n kívüli társaságokra, valamint –az uniós érdeklődőkre, amelyek stratégiai cégek megvásárlását szeretnék.

Az egyes források szerint Róma hat hónappal, 2022. június 30-ig szeretné meghosszabbítani az ideiglenes rendszert.

Ez magában foglal egy olyan intézkedést is, amely arra kényszerítené az EU-s és az EU-n kívüli érdeklődőket, hogy kérjék a kormány jóváhagyását, amennyiben legalább 10 százalékos részesedést vásárolnának valamilyen stratégiai vállalatban.

Az arany felhatalmazás hatékony eszköznek tűnik járvány által megcibált társaságok megvédésére, a nemzeti érdekek érvényesítésére. Annyira hatékony fegyver, hogy maga Draghi sem fél azt használni. Mindenesetre sokat mondó, hogy főképp most, a járvány okozta válságból való kikecmergéskor használják ki a leggyakrabban. 

(Címlap: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci)