A Twitter belső kutatása szerint az algoritmus a jobboldali politikusok és híroldalak posztjait erősíti fel

2021-12-07 15:11:24
A Twitter elismerte, hogy több jobboldali politikus és hírügynökség tweetjeit erősíti fel, mint a baloldali forrásokból származó tartalmakat.

A közösségi oldal hét ország – az Egyesült Királyság, Kanada, az Egyesült Államok, Franciaország, Németország és Japán – megválasztott tisztségviselőinek tweetjeit vizsgálta legutóbbi kutatása során. Emellett azt is tanulmányozta, hogy mennyire erősödnek fel az olyan hírszervezetek politikai tartalmú tweetjei, mint a Fox News, a New York Times és a BuzzFeed. 

Jobbra húz az algoritmus?

A vizsgálat során összehasonlították a Twitter „Home” idővonalát egy hagyományos kronologikus idővonallal. A Home idővonalán egy algoritmus testre szabja, hogy mit látnak a felhasználók, míg a hagyományos idővonalon a legfrissebb tweetek vannak előrébb rangsorolva. A tanulmány a 2020. április 1. és augusztus 15. közötti időszakban választott tisztségviselők több millió tweetjét, valamint ugyanebben az időszakban hírszervezetek több százmillió, főként az Egyesült Államokból származó tweetjét elemezte.

A kutatás megállapította, hogy

a vizsgált országok esetében Németország kivételével mindenhol a jobboldali politikusok és hírszervezetek tweetjeit jobban felerősítette az algoritmus,

mint a baloldaliakét és összességében a politikusok tweetjeit jobban felerősítette az algoritmus által testre szabott idővonal, mint a kronologikus idővonal. 

A kutatás szerint a 0 százalékos érték azt jelentette, hogy a tweetek ugyanannyi felhasználót értek el az algoritmusra szabott idővonalon, mint a kronologikus idővonalon, míg a 100 százalékos érték azt jelentette, hogy a tweetek kétszer akkora elérést értek el. Ennek alapján a jobb- és baloldal közötti legnagyobb eltérés Kanadában volt (liberálisok 43 százalék; konzervatívok 167 százalék), majd az Egyesült Királyság következett (munkáspártiak 112 százalék; konzervatívok 176 százalék). A dokumentum szerint még a legmagasabb kormányzati tisztségviselők nélkül is hasonlóak voltak az eredmények - írta a baloldali The Guardian.

A Twitter tovább nyomoz

A Twitter értetlenül áll az üggyel szemben, nyilatkozatukban azt mondták, további vizsgálatokat fognak végezni és változtatnak az algoritmus működésén. Továbbá azt tervezik, hogy a vizsgálat eredményeit nyilvánossá teszik és egy harmadik fél számára szélesebb körű hozzáférést biztosítanak az adatokhoz, de adatvédelmi okokból nem teszi közzé a nyers adatokat.

A Twitter a jövőben a belső adatokat rendszeresen elérhetővé kívánja tenni külső források számára, teljeskörű védelmet biztosítva a felhasználók számára. 

Politikai játszma része is lehet

Érdemes hozzátenni, hogy az eredmény, miszerint az algoritmus a jobboldali tartalmakat erősíti fel, egyszerűen abból is származhat, hogy a jobboldali tartalmakat többen kedvelik, azokra hajlamosabbak reagálni. Elképzelhető, hogy a hasonló elemzések tudományosnak tűnő ürügyet kívánnak szolgáltatni arra, hogy egy-egy politikai irányzatnak megfelelő módon mesterségesen alakítsák át az algoritmust, hogy az ne azokat a tartalmakat díjazza, amelyek iránt az emberek érdeklődnek, hanem azokat, amelyeket egy-egy baloldali csoport meg kíván mutatni.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra

(Borítókép: Unsplash)