Oroszország nem híve a szcientológiának, amit nemzetbiztonsági okokra hivatkozva inkább be is tilt

2021-12-06 10:54:00
Oroszország lesz az első állam a világon, amely betiltja a szcientológia aktív gyakorlását az ország határain belül. Az orosz igazságügyi minisztérium már régóta csatározik a szcientológusok csoportjával.

Vallási irányzat vagy álcázott üzleti tevékenység?

A szcientológia életmódjavító eszméit 1952-ben fektette le L. Ron Hubbard alapító. A kezdetekben filozófiaként induló rendszer később vallási irányzattá nőtte ki magát, mára pedig a világon több mint 6000 egyházi szervezeti taggal és több millió követővel rendelkezik.

A bővülő követőszáma mellett egyre több és hangosabb kritikusai is vannak a szervezetnek és a világ több országában is állami szintű fellépések történtek ellene. A leggyakoribb kritika szerint

a rendszer csak egy vallásnak álcázott üzleti tevékenység, amit ráadásul az egyházi adómentességgel jól ki is tudnak használni.

Az elmúlt évtizedben különösen nagy reflektorfénybe került a szcientológia, miután számos híresség, mint például Tom Cruise, vagy John Travolta is csatlakoztak a követők sorához. A közszereplők nagy nyilvánosságokhoz elérve olyan szócsövei lettek a vallásnak, amik hamar felkavarták a port kétes megjegyzéseikkel. Emellett számos botrány alakult már ki a szervezet körül – például a Lisa McPherson-botrány, amely esetében a szcientológiai kezeléseket hibáztatják a 36 éves nő rejtélyes halálával kapcsolatban – ami egyáltalán nem vet jó fényt a szervezetre.

Orosz feketelistán a szcientológia

Az Orosz Föderáció nemzetbiztonsági okokra hivatkozva tette meg ezt az lépést, a szcientológia gyakorlását lehetővé tévő intézmények pedig hivatalosan is felkerültek a „nemkívánatos” feketelistára, ami az orosz hatóságok legszigorúbb megjelölését takarja. A betiltott World Institute of Scientology Enterprises International és az ENEMO szervezetek állítólag kulcsfontosságú bázisok voltak a nemzetközi szcientológiai gyakorlatok során, Oroszország pedig minden ezzel kapcsolatos helyi irodát bezáratott és a vagyonukat befagyasztotta. 

Az orosz hatóságok már az 1990-es évek óta figyelik az állítólagos vallási szervezet tevékenységeit. Már 1996-ban jelentős erőfeszítéseket tettek a szcientológiai csoportok korlátozására, de igazi áttörést csak a 2010-es években értek el, amikor nyomozást indítottak a főbb moszkvai és szentpétervári fióktelepek ellen és azok vezetőit illegális üzleti tevékenységgel vádolták.

A hatóságok munkáját nem segítette, hogy a szcientológia követői között számos ügyvéd van, így ha bírósági perre is került a sor, a vádlottak jó érvelésükkel és gyakorlott ügyvédi mivoltukkal gyakran megnyerték a pereket.

Más európai országokban, például Németországban, Belgiumban, Franciaországban és Görögországban is számos szcientológiai eset került már a média kereszttüzébe, és ők is jogszabályokkal próbálják helyes keretek között tartani a szcientológia működését, jelenleg azonban Oroszországban érvényesülnek a szervezet elleni legszigorúbb törvények.

A cikk szerzője Blősz Dalma

(Borítókép: DocumentaryTube.com)