Az afgán tisztviselők luxusautókkal furikáztak Londonban, mikor országuk a tálibok kezére került

2021-11-29 10:31:00
Sadat Naderi békeminiszter és Hamdullah Mohib volt nemzetbiztonsági tanácsadó beismerték a VICE World News-nak, hogy amíg otthonukat épp elfoglalták a tálibok, addig ők egy piros Bentley járgánnyal rótták Nyugat-London utcáit. A minisztert és a tanácsadót egy közösségi médiában megjelent felvételen azonosították London luxusnegyedében, Marylebone-ban.

Ostrom helyett londoni furikázás

A júliusi felvételek éppen abban az időben készültek, amikor Afganisztán darabjaira hullott. A tálibok ez idő tájt foglaltak el hat kisebb tartományi fővárost és olyan mértékben ostromolták Kandahárt, az ország második legnagyobb városát, hogy az Egyesült Államok légi csapásokat kezdett annak érdekében, hogy megakadályozzák az utolsó nagyobb városok teljes összeomlását.
Bár az interjúban Hamdullah Mohib azt is elmondta, hogy a kötelességük részeként, egy hivatalos találkozón vettek részt Londonban, még így sem tudott sokat menteni a helyzeten. Egyrészt semmilyen találkozó nem lehet annyira fontos és halaszthatatlan, hogy két ilyen kulcspozícióban lévő személy elhagyja az ország területét, míg azt ostromolják, másrészt kritikusok szerint a békeminiszter nem is a saját pénzéből jutott hozzá a luxusautóhoz, bár ezt Sadat Naderi hevesen tagadta.

A családom soha nem gondolt másra, mint a nemzet érdekeire, valamint Afganisztán méltóságára és büszkeségére

– hangzott el az interjúban.

Ashraf Ghani, volt elnök menekülő kormánya több száz millió dollárnyi készpénzt vitt el az országból, így a luxusautókkal külföldön furikázó tisztségviselők híre nem sokat segít a bizalom visszaállításában. A Makronóm arról is beszámolt, hogy a korábbi afgán védelmi miniszter fia, a rejtélyes Daoud Wardak 21 millió dolláros luxuslakást vásárolt Beverly Hills-ben.

Így fosztották ki Afganisztánt a neoliberális bábok

Wardak bátyja, Hamid Wardak kevésbé titokzatos életet él: a nagy presztízsű washingtoni Georgetown Egyetemen végzett osztályelsőként, és egy Virginia állambeli katonai szállítmányozási vállalat tulajdonosa. A cég a Yahoo szerint több mint 360 millió dollár értékben nyert el amerikai kormányzati megrendeléseket az afganisztáni katonai utánpótlási útvonalak biztosítására.
Amerika képezte ki a neoliberális gazdasági bérgyilkost, aki tönkretette és kifosztotta Afganisztánt – írta a Makronóm korábban ezzel kapcsolatban. 

Mint rámutattunk: mielőtt ellopott nemzetétől 169 millió dollárt, és szégyenében elmenekült bukott államából, Ashraf Ghani afgán bábelnök amerikai elitegyetemeken tanult, amerikai állampolgárságot kapott, a Világbank neoliberális közgazdasági kiképzésben részesítette, a nemzetközi média megvesztegethetetlen technokrataként dicsőítette, olyan befolyásos washingtoni agytrösztök trenírozták, mint az Atlanti Tanács, és díjakat kapott „A bukott államok helyreállítása” című könyvéért. Ghani karrierét és hatalomra jutását gondosan építgette Amerika.

Az USA által támogatott bábvezér azonban állítólag 169 millió dollárral lógott meg, amit az államkasszából lopott el. Ghani állítólag négy autóba és egy helikopterbe zsúfolta a pénzt, mielőtt az Egyesült Arab Emírségekbe repült, ahol állítólag „humanitárius” okokból menedékjogot kapott. Az elnök korrupciós ügyeit persze már korábban is leleplezték: ismert volt, hogy Ghani kétes ügyleteket kötött a bátyjával és az amerikai hadsereghez kötődő magáncégekkel, lehetővé téve számukra, hogy megcsapolják Afganisztán egybillió dollárra becsült ásványkincs-tartalékait. Hogy ezek után az első probléma alkalmával lelépett, egészen új szintet jelentett. Ekkor már hadügyminisztere, Bismillah Mohammadi tábornok is azt írta felháborodva a Twitteren:

Megkötötték a kezünket a hátunk mögött, és eladták a hazát. Átkozott a gazdag ember és a bandája.

(Borítókép: Flickr)