A kriptovaluta-tranzakciók kevesebb, mint egy százaléka fűződik illegális tevékenységekhez

2021-11-29 18:20:00
A Fintech Világa – Blockchain Percek legutóbbi adásában a kriptovaluták illegális tevékenységekben betöltött szerepére világítottak rá a résztvevők.

A Fintech Világa – Blockchain Percek adása egy hetente megjelenő rádióműsor és podcast, ami a blokklánc technológiák világát boncolja. Bár egyre többet hallani a kriptovalutákról és egyéb blokklánc megoldásokról, sokaknak ez még mindig idegen terület. Műsorunk éppen ezért segít naprakészen tartani a hallgatókat a technológia rohanó világában. Edukációs és közéleti elemeket ötvözve igyekszünk ismertetni az alapokat, legyen az a legújabb híreken vagy a legérdekesebb vállalkozásokon keresztül.

A Fintech Világa – Blockchain Percek legutóbbi adásában Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető és Qayum Dániel, a Peak üzleti elemzője kitérnek a Bitcoin, és összességében a kriptovaluták illegális tevékenységekben betöltött szerepére. Számos hagyományos pénzügyi szereplő kritizálja a kriptovalutákat azért, mert úgy vélik főleg bűncselekményeknél használják fel őket. Bár ezek a megszólalások nem alaptalanok, közel sem olyan súlyos a helyzet, mint az be van állítva.

Egyes kutatások szerint a kriptovaluta tranzakciók kevesebb, mint egy százaléka fűződik illegális tevékenységekhez,

valamint ezek többsége inkább csaláshoz köthető, mint nagyobb horderejű bűncselekményhez. Ezzel szemben a készpénz még mindig az elsőszámú pénzmosási eszköz és a hagyományos bankok továbbra sem jeleskednek a pénzmosás elleni védekezésben, éves szinten 2 ezer milliárd dollárnyi illegális forrásból származó pénz fut át rendszereiken. Az adásban szó esik még a blokklánc előnyeiről legalitási szempontokat figyelve, valamint néhány projektről is, melyek segíthetik az átláthatóságot.