„A fehér gyerekeknek nem kell rosszul érezniük magukat azért, mert fehérek” – a balos fajelmélet miatt akadt ki a volt amerikai külügyminiszter

2021-10-26 07:00:53
Írta: Fekete Kíra
Condoleezza Rice, az USA volt külügyminisztere kritikát fogalmazott meg a fajelmélet támogatóival szemben. Véleménye szerint rossz irányba tart a diskurzus.

A kritikai fajelméletben nem hívő szülőket Biden megbüntetné

A Biden-kormány meg akarja büntetni azokat a szülőket, akik ellenzik a Critical Race Theory (kritikai fajelmélet) tanítását az iskolákban. Condoleezza Rice – aki jelenleg a Hoover Institution igazgatója – a The View című műsorban fejtette ki a véleményét erről: „Hadd legyek teljesen világos. Én a szegregált Birminghamben, Alabamában nőttem fel. Nem mehettem moziba, vagy étterembe a szüleimmel. Szegregált iskolákba jártam, amíg Denverbe nem költöztünk.

A szüleim soha nem gondolták volna, hogy egy előítéletek nélküli világban fogok felnőni,

de azt is mondták nekem: »Ez valaki más problémája, nem a tiéd. Túl fogsz lépni rajta, és az leszel, ami csak lenni akarsz.« Szerintem ezt az üzenetet kellene közvetítenünk a gyerekek felé” – idézi Rice-t a Summit News.

Fehér, tehát bűnös

„Azért aggódom a faji hovatartozás tanításával kapcsolatban, mert a fehér emberek bűnösnek érezhetik magukat a múltban történt események miatt, vagy a feketék érzik majd úgy, hogy a faji hovatartozásuk miatt elvesztették a hatalmukat” – vélekedett Rice, majd folytatta: „Szeretném, hogy a fekete gyerekek megerősödjenek és tudják, hogy gyönyörűek a feketeségükben.

A fehér gyerekeknek viszont nem kell rosszul érezniük magukat azért, mert fehérek.

Tehát a diskurzus valahogy rossz irányba ment el.”

A The View műsor ezen adásának részlete a Twitteren is megtekinthető: 

 

A Summit News rámutat, hogy

a kritikusok szemében Rice rabszolgapárti és rasszista, nem tekinthető valódi színes bőrű embernek.

Sokan kritizálták Rice állásfoglalását, néhányan Twitteren is hangot adtak véleményüknek: 

 

„Hogyan érezhetnék magukat szépnek a fekete gyerekek, ha nem beszélhetünk a valódi, közös tapasztalatainkról, mivel ezzel szégyenérzetet vagy bűntudatot keltenénk a fehér gyerekekben?

Tulajdonképpen azt állítod, hogy a fehér gyerekek jobbak a feketéknél.”

– szólt a kritika. Egy másik ellenző szerint: „CR b*romságokat beszél. Azt persze taníthatják, hogy milyen »nagyszerűek« voltak a rabszolgatartó erőszaktevők és a gyilkosok anélkül, hogy a teljes történetet tanítanák.

Ha valaki azért érzi rosszul magát, mert megtudta a teljes igazságot, az az ő saját hibája.”

 

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane