Meglepődtek a hollandok és a belgák: szintet lép a migráció, egyre több a kísérő nélküli gyerek

2021-09-21 16:20:00
Öt éve nem volt ilyen magas a Hollandiába érkező, kísérő nélküli kiskorú menekültek száma, írta kedden a Dutchnews holland hírportál egy menekültügyi szervezet jelentésére hivatkozva.

A feketepiac leselkedik rájuk

Ez év szeptember elsejéig a 665 gyermek volt a kiskorú menekültekkel foglakozó szervezetek gondozásában, kétszer annyi, mint tavaly. A kiskorúak közel 40 százaléka Szíriából érkezett.

Vasárnap egy 13 éves fiút találtak a tilburgi pályaudvaron, aki a feltételezések szerint egyedül utazott. A nyár elején egy 10 éves szíriai kislányt találtak Utrecht vasútállomásán. Az elmúlt 10 évben több mint 2500 gyermek tűnt el a hollandiai menekültközpontokból, hollétükről nincsenek információk.

A hírportál szerint a kiskorúak egy része Hollandiában vagy más európai országokban találhatott családot, míg egy részük emberkereskedők kezébe kerülhetett.

Belgiumban hasonló a helyzet, ahol szeptember elején arról számoltak be a helyi lapok, hogy 2021 első felében megháromszorozódott a kisérő nélküli gyerekmigránsok száma. A belga szövetségi kormány gyámügyi szolgálata 600-700 körülire becsülte a kísérő nélküli kiskorúak számát. Azonban a jogvédő szervezetek szerint a valós szám ennél sokkal nagyobb, mivel a kormányzati rendszerek kapacitásai nem elegendők a kiskorú migránsok szükségleteinek kielégítésére, továbbá több sorsára hagyott gyerek nem jelentkezik a hatóságoknál.

A jogvédő szervezetek felhívták a figyelmet: az elhagyatott kiskorú migránsokra olyan veszélyek leselkednek, mint a gyermekprostitúció és a kábítószerhasználat.

Amerika is hasonló cipőben: embertelen körülmények Biden táboraiban

Soros ilyenkor nem emel szót: magáncég tartotta nyomorban a gyerekeket Biden migránstáborában – írta a Makronóm korábban, arra is rámutatva, hogy szexuális zaklatásra is panaszkodtak a gyerekek az amerikai táborokban.

(MTI, Makronóm, fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu)