Varga Mihály: Ma dühös lesz Gyurcsány Ferenc felesége

2021-09-16 15:22:00
„A baloldali kormány már akkor kiugró mértékben növelte az államadósságot, amikor válságnak még híre sem volt” – hangsúlyozta a pénzügyminiszter egy Dobrev Klárának címzett Facebook-bejegyzésben.

Varga Mihály pénzügyminiszer Facebook-bejegyzésben reagált Dobrev Klára kedd esti, az Egyenes Beszéd című műsorban elhangzott kijelentéseire.

„Gyurcsány Ferenc felesége kijelentette, ha még egyszer valaki azt mondja neki, hogy a baloldali kormányok adósították el az országot, nagyon dühös lesz.

A tények attól még tények maradnak, tehát ma dühös lesz.

2002-ben az Orbán-kormány 52,4 százalékos államadóssággal adta át a kormányzást.

A baloldali kormány viszont már akkor kiugró mértékben növelte az államadósságot, amikor válságnak még híre sem volt,

sőt a nemzetközi gazdasági környezet kifejezetten kedvező volt: 2002 és 2007 között 66 százalékra rontották az adósságmutatót. Tették ezt úgy, hogy ebben az időszakban az uniós átlag csökkent. 

A hosszú évek hibás kormányzása miatt a 2008-as válság során a piac már nem volt hajlandó finanszírozni a magyar gazdaságot, így az államcsődöt az akkori kormányzat csak a nemzetközi szervezetektől felvett jelentős hitellel tudta elkerülni. Ezzel az államadósság devizaarányát 50 százalékra, a külföldi befektetők arányát 60 százalékra rontották.

2010 közepén a baloldal 83,8 százalékos adósságrátát hagyott maga után. Ezt a fegyelmezett költségvetési politikával 2019 végére 65,5 százalékra javítottuk.

A 2010-2019 közötti időszak 4. legnagyobb adósságráta-csökkenését tudta felmutatni Magyarország,

míg az EU adósságrátája mindössze 3 százalékponttal mérséklődött. Eközben a kormány az önkormányzatok 1200 milliárd forintos adósságállományát is átvette, kivezette a devizahiteleket, az államadósság devizaarányát 20 százalékra javította.

Mindezek után éppen a baloldal részéről eladósodással riogatni – függetlenül a showban leosztott szerepektől – nemcsak hiteltelen, hanem káros is.  A járvány elleni védekezés, a gazdaság védelme és újraindítása miatt átmenetileg ugyan megemelkedett a magyar adósságráta – ahogyan minden más országé is -, de még így is jóval az EU-átlag alatt maradt.  

Szintén különbség, hogy ma a piac négyszeres kereslet mellett is finanszírozza Magyarországot, a baloldal idejében erre nem volt hajlandó, az ország a nemzetközi szervezeteknek volt kiszolgáltatva.

Ahogyan az is tény, hogy az újraindítás után ismét csökkenő pályára állítjuk a hiányt és az adósságot, szemben a baloldali kormánnyal, amelynek nyolcévnyi kormányzása alatt évente átlagosan 6,6 százalékos költségvetési hiányt sikerült összehozni.

Összefoglalva: több mint egy évtizede az eladósodottság oka az volt, hogy

a Gyurcsány-kormány a válságot megelőző években folytatott hibás gazdaságpolitikájával külföld felé eladósította a költségvetést, az önkormányzatokat és a háztartásokat is.

Majd válságkezelés helyett megszorításokat vezettek be, tovább mélyítve a válságot. Ezzel szemben ma Magyarország egy világjárvány után is a saját lábán áll, a nemzetközi szervezetektől függetlenül, a piacról képes finanszírozni magát. A válságot nem megszorításokkal, hanem támogatásokkal kezeljük: jut forrás az adócsökkentésekre, a családtámogatásokra, a gazdaság újraindítására. Az átmenetileg megemelkedő adósságot pedig – ahogyan tettük azt 2010 és 2020 között – következetes és felelős költségvetési politikával ismét csökkenő pályára állítjuk” – zárta gondolatait a pénzügyminiszter.

Borítókép: MTI archív (szerk.)