Európa továbbra sincs biztonságban: terroristák is utazhatnak a menekültjáratokon

2021-09-19 19:03:00

Írta: Rádi Balázs
A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az ISIS – akárcsak a 2015-ös migrációs hullám idején – terroristákat szivárogtatna be nyugatra, kihasználva a tálibok okozta afganisztáni menekülthullámot. 

A hatóságok folyamatosan vizsgálják a menekülteket, az ellenőrzés ideje alatt a tranzitországokban – például az Arab Emírségekben – tartják őket. A terroristák kiszűrése viszont így is nehéz, mivel sokaknak nincs, vagy csak meghamisított irataik vannak. 

„Várható, hogy az al-Kaida vagy az afganisztáni Daesh megpróbálja feljuttatni vagy már fel is juttatta a tagjait az Afganisztánból Európába induló járatokra és a terrorellenes hatóságok tudni fognak erről”

– figyelmeztet Dr. David Lowe, a Leeds Beckett Egyetem jogi karának vezető kutatója, a terrorizmus és biztonság területén működő tanácsadó cég vezetője.

David Otto terrorellenes szakértő szerint az elszánt dzsihadisták továbbra is átléphetik Európa küszöbét, mivel a hatóságok nem tesznek meg mindent Európa védelméért.

Ötmillió afgán migráns lepheti el Európát

Az afganisztáni tálib győzelem migrációs hullámot gerjeszt, amely cunamiként törhet Európára. Horst Seehofer becslése szerint akár ötmillió afgán menekült lepheti el az öreg kontinenst – írtuk meg egy korábbi elemzésünkben.

A 2015-ös migrációs válság idején körülbelül egymillióan próbáltak Európába menekülni, most ennek az ötszörösére lehet számítani a német szövetségi belügyminiszter szerint.

Az EU becslései szerint 2015 óta körülbelül 570 ezer afgán – szinte kivétel nélkül fiatal férfi – kért menedéket az EU-tól. Az afgán férfiak nehezen illeszkednek be az európai társadalomba, a befogadó országokban több ezer nő szexuális bántalmazásáért felelősek, így még több férfi afgán migráns befogadása hatalmas problémát okozhat az európai országoknak – mutat rá a Gatestone kutatóközpont.

„Európa és a Nyugat terrorfenyegetettsége magas az olyan személyek miatt, akik úgy szivárognak be az országokba, hogy magukról azt állítják, hogy az Egyesült Államokkal dolgoztak együtt” – tette hozzá Otto.

Dr. Jassim Mohamad, a bonni Európai Terrorizmusellenes és Hírszerzési Tanulmányok Központjának vezetője kijelentette, hogy

hiába állapítják meg egy személyről, hogy fenyegetést jelent Európára, a Németországhoz hasonló országok törvénye tiltja, hogy visszaküldjék a gyanús személyt Afganisztánba

olvasható a Summit News oldalán. 

„A veszélyes személyeket felügyelet alá helyezhetik, de egyiküket sem fogják bebörtönözni és a tartózkodási státuszuk ideiglenes vagy korlátozott maradhat” – részletezte Mohamad, hogy miért nehéz felvenni a harcot a beszivárgó terroristákkal.

Fotó: MTI/Wali Sabawoon