Újra a szegények és a középosztálybeliek lettek a válság vesztesei

2021-08-10 16:40:00

Írta: Takács Zsolt
A Harvard friss kutatásából kiderül, hogy a lezárások nem voltak hatással az elitre, de megroppantotta az amerikai munkásosztályt.

Az Egyesült Államok alapító atyja és második elnöke, John Adams egyszer azt mondta, hogy a „tények makacs dolgok; bármi legyen is a kívánságunk, szenvedélyünk, az nem változtathatja meg a tényeket és a bizonyítékokat.” John Adams ezzel arra célzott, hogy

az objektív, nyers adatok nem hazudnak;

ez több száz évvel később is igaznak bizonyul – írja Brad Polumbo, a Foundation of Economic Education (FEE) írója.

A Harvard és a Brown Egyetem, valamint a Bill és Melinda Gates Alapítvány friss kutatása kimutatta, hogy az amerikai kormány által bevezetett korlátozások leginkább a pénzügyi tápláléklánc alján élőket érintették negatívan, miközben a csúcson lévők tovább gyarapodhattak.

Az elemzésben a 2020 januári amerikai foglalkoztatási adatokat vetették össze a kutatók a 2021 március 31-i helyzettel és

az eredmény az amerikai munkásosztály hanyatlását tükrözi.

Az évente kevesebb mint 27 ezer dollárt keresőknek – ők az alacsonyabb fizetésű munkavállalók csoportja – 23,6 százalékkal csökkent a foglalkoztatottsága a vizsgált időszakban, míg a középosztálynak, ahol évi 27 ezer és 60 ezer dollár között keresnek az emberek csak 4,5 százalékkal csökkent a foglalkoztatási rátája. Viszont a 60 ezer dollárnál többet keresők körében a foglalkoztatottság 2,4 százalékkal nőtt az országban tapasztalható gazdasági hanyatlás ellenére.

A foglalkoztatás változása a három vizsgált jövedelemcsoportban

„Az adatok sokkolóak” – írja Polumbo, aki szerint ez egy újabb emlékeztető, hogy a kormányzati lezárások leginkább azokat érintették, akik egyébként is nehezebb helyzetben vannak. A kritikusok szerint valójában nem a lezárások, hanem maga a pandémia a forrása a szegényebb rétegek gyengélkedésének. Polumbo nem vitatja, hogy maga a vírus is szerepet játszott a kialakult helyzetben, de a kormányzat által bevezetett korlátozások kétségtelenül a legfontosabb tényezőnek számítottak. Erre adhat magyarázatot az a tény, hogy

a munkanélküliségi ráta sokkal magasabb volt azokban az államokban, ahol szigorúbb korlátozásokat vezettek be.

Sokan hisznek benne, hogy a koronavírus terjedésének lassulásával az olló záródni fog, de ezek az érvelések nem veszik figyelembe azokat a tanulmányokat, amelyet azt mutatják, hogy a lezárások nem lassították hatékonyan a járvány terjedését és azt sem, hogy a vírus leginkább nem a munkahelyeken, éttermekben vagy edzőtermekben terjedt, hanem otthon – írja Polumbo, aki kollégája írására hivatkozva azt gondolja, hogy az otthonmaradás elrendelése óriási hibának tűnik.

A foglalkoztatási adatok gyűjtésének megkezdésekor a kutatóknak biztosan nem állt szándékában, hogy feltárják a kormányzati járványpolitika kudarcait, de ahogy Adams is mondta, a tények makacs dolgok – zárja gondolatmenetét Polumbo.

(Borítókép: MTI/EPA/AP pool/Morry Gash)