Nem látszik a régió mögöttünk

Íme az adatok: kilőtt a régióból a magyar startup világ, Európát is leköröztük

2021-05-28 15:35:00
A fiatal magyar cégek jobban vonzzák a kockázati tőkebefektetőket, mint számos nyugati ország vállalkozásai, erről árulkodik a Finn Kockázati Tőke Szövetség ábrája. Csaknem hússzorosan előzzük a románokat.

A finn szövetség természetesen azt emeli ki közleményében, hogy a finn kockázati tőke piac Európa legtöbb országát lekörözi. Az adat arra vonatkozik, hogy a gazdaság teljesítményéhez, a GDP-hez képest mekkora összeget fektettek be 2020-ban különböző szereplők a helyi startup-vállalkozásokba.

Az adatokból az is kiderül, hogy Magyarország rendelkezik az egyik leginkább pezsgő startup világgal, hiszen

hazánk az ötödik helyen áll, egyből a finnek, a britek, a hollandok és a svédek után.

A balti országokat háromszorosan előzzük, a lengyeleket négyszeresen, a román cégekbe fektetett összegnél pedig majdnem hússzor annyit tettek befektetők a magyar startupokba. Csehországot és Közép-Kelet-Európát is hasonló nagyságrendben hagyta le Magyarország.

A Makronóm korábban rámutatott, hogy egy brit felmérés szerint Budapest a startupok európai fővárosa, ebben az elemzésünkben pedig részletesen elemeztük a hazai startup-helyzetet. Budapest az egyedüli város Közép-Európában, amely ott van az unió húsz legnagyobb metropolisza között, írtuk cikkünkben, ami a friss adatok szerint tényleg megmutatkozik a startupok befektetési adataiban is.

Makronóm vélemény

A gazdaságstratégia feladata „már csak annyi”, hogy a megszülető hazai ötletek és vállalkozások hazai tulajdonban maradjanak, azokból hazai bér és profit származzon.