Műtét közben figyeli a szervek mozgását az új technológia

2021-03-01 23:34:00
A Panasonic kifejlesztett egy új, infravörös orvosi képalkotási rendszer (MIPS), amely nemcsak valós időben követi nyomon a szervek alakjában és helyzetében bekövetkező változásokat, hanem a képeket közvetlenül a betegre vetíti, mint valamiféle útmutatást a sebészek számára a komplex műtétek során.

A röntgensugarak felfedezése óta a képalkotó technológiák forradalmasították a sebészetet és az orvostudományt. Már az első röntgenfelvételek is, melyek még homályosak és foltosak voltak, nagyságrendekkel biztonságosabbá és hatékonyabbá tették a diagnózisok felállítását és a kezeléseket.

Ehhez képest ma már olyan világban élünk, ahol rendkívül részletes, színes és 3D-s mozgóképeket nézhetünk meg valós időben a páciens testéről.

Azonban még mindig lehet tovább fejlődni, különösen az olyan bonyolult esetek kezelésénél, mint mondjuk egy májműtét. A máj nemcsak az emberi test legnagyobb mirigye, hanem egy olyan szerv is, amely uralja a hasüreget. Ez azt jelenti, hogy bármilyen műtéti helyzetben elmozdulhat és megereszkedhet, ezért mindig rendkívül nagy figyelmet igényel az efféle műtét.

Ilyen helyzetekben eddig nagyon hasznosnak bizonyultak a fluoreszkáló képalkotó technikák, melyek során a fluoreszkáló festék jól kitűnik infravörös fényben. Ez a technika rendkívül hatékonyan alkalmazhatü képek készítéséhez és diagnózisok felállításához a szív-, szem- és májműtétek esetében.

Azonban még ez sem ideális, mivel a műtétek bonyolultságát az jelenti, hogy a sebésznek folyamatosan félre kellett pillantania a monitorra, hogy azon keresztül tanulmányozhassa, a páciens testében zajló mozgásokat. Ezt a problémát megoldva, a Panasonic, a Kiotói Egyetem és az orvosi műszereket gyártó vállalat, a Mitaka Kohki összefogva létrehozták a MIPS rendszert, mely valós idejű képalkotásra képes.

A rendszer egyedisége, hogy az infravörös kamerával készített képeket rávetíti a beteg testére, akárcsak egy vászonra, ezzel útmutatást nyújtva a sebésznek.

Tehát a rendszer segítségével a sebész egy pillanatra sem kell, hogy levegye a tekintetét a műtétről, így biztos nem fog olyan fontos történéseket elmulasztani, mint például a szervek alakjának vagy helyzetének változása. Valamint a vérzést is minimalizálni lehet, hogyha a sebész csak a vetített vonalak mentén irányított, szükséges metszéseket végzik el. Plusz pont, hogy a rendszer rezgésbiztos és könnyen beállítható, így a nagyszerű technológia mellett a használata is rendkívül egyszerű.

A cikk szerzője Blősz Dalma