A spanyol kormány a tesztelésben és az oltási útlevelek kettősében látja a sikert

2021-02-25 21:21:00
Spanyolország az egyik legsúlyosabban érintett ország a koronavírus-járvány tekintetében. Az év hátralevő részében a spanyol kormány azonban ennek ellenére sem tervezi karantén alá vonni az országot és nem zárkózik el a turisták fogadása elől sem.

Spanyolország reméli, hogy az oltási útlevelek bevezetése, valamint az utazás előtti COVID-19 tesztelés kombinációja lehetővé teszi a nyár folyamán a turisták fogadását az országba. A déli országot legnagyobb számban, brit turisták választják úti célként, ezért döntő többségben rájuk számít az idegenforgalmi minisztérium – olvasható a Reuters hírügynökség honlapján.

„Támogatjuk az oltási igazolást, de nem a mobilitás helyreállításának egyetlen módjaként, inkább a társadalmi távolságtartást, az utazás előtti teszteket, a maszkok viselését magában foglaló intézkedések összességének egyik eszközeként" – mondta a hírügynökség forrása.

További információk szerint a kormány nem tervezi a karantén bevezetését a külföldi látogatókra. Abban bíznak, hogy egy szélesebb körű megállapodás megkötésére kerül sor, Európa és Nagy-Britannia között a nem alapvető utazási korlátozások megszüntetése érdekében.

A koronavírus-járvány következtében a tavalyi évben régen nem látott drámai visszaesés következett be globálisan az idegenforgalomba. Spanyolország a világ egyik leglátogatottabb országaként 80 százalékos csökkenést tapasztalt, melyre 1969 óta nem volt példa. 

Az ipar hozzájárulása a bruttó hazai termékhez – Maria Jesus Fernandez elemző szerint – 4 és 5 százalék közé esett vissza, szemben a 2019-es 12 százalékos eredménnyel.

Magyarországon 2020 decemberében zárta első teljes évét a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK), melynek segítségével napra bontva pontos képet kaphatunk a vendégéjszakák számát, az utazási szokásokat tekintve. A rendszerrel kiválóan nyomon követhető volt a 2019-es rekord év, majd a tavaszi hazánkat is érintő drámai visszaesés és a nyári regenerálódása a turizmus-vendéglátás szektronak. A Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából a Századvég Alapítvány tavaly április 8-tól kezdve heti rendszerességgel nyomon követi a magyar utazóközönség igényeit és választásait. Az előző évi tapasztalatok alapján egyelőre úgy tűnik, a magyarok szívesebben választanak belföldi célpontot utazásaikhoz.