Ez már a techdiktatúra? Átvehetik az önkormányzatok helyét a techcégek

2021-02-26 16:23:00
A Nevadában létrehozandó új innovációs zónák lehetővé tennék a technológiai vállalatok számára, hogy különálló önkormányzatokat hozzanak létre, például adót szedjenek és állami szolgáltatásokat nyújtsanak. A Makronóm szemléje.

Steve Sisolak demokrata kormányzó bejelentette, hogy Nevadában úgynevezett

innovációs zónákat hoznának létre, hogy az állam gazdaságát technológiai cégek bevonzásával indítsák be. 

Milyen változásokat hozhat a kezdeményezés?

A zónák létrehozásával lehetővé válna a nagy földterülettel rendelkező társaságok számára, hogy a megyékkel azonos hatáskörű önkormányzatokat alakítsanak ki. Ezzel pedig egyéni hatáskörben adókat vessenek ki, iskolai körzeteket és bíróságokat alakítsanak ki, és további szolgáltatásokat nyújtsanak.

Azt remélik, hogy a gazdasági forma új vállalkozásokat hoz az „úttörő technológiák” élére, adócsökkentések vagy más, államilag finanszírozott ösztönző csomagok használata nélkül. Az ilyen intézkedések segítettek korábban Nevadának olyan cégeket bevonzani, mint például a Tesla.

Egy modern város modellje

Annak biztosítása érdekében, hogy Nevada kiemelkedő szerephez jusson a vállalkozások vonzásában és azok megtartásában, valamint a feltörekvő technológiák és iparágak gazdasági fejlődésének előmozdításában, a javaslattervezet szerint a hagyományos helyi önkormányzati modell önmagában nem elégséges.

A Kormányzó Gazdasági Fejlesztési Irodája felügyelné a zónákra vonatkozó alkalmazásokat, amelyek csak bizonyos üzleti területeken működő vállalatokra korlátozódnának, ideértve a blokkláncot, az autonóm technológiát, a dolgok internetét (IoT), a robotikát, a mesterséges intelligenciát, a vezeték nélküli hálózatot, a biometrikus adatokat és a megújuló erőforrások technológiáját.

Az övezeti követelmények magukban foglalnák azokat a pályázókat, akik legalább 202 négyzetkilométer beépítetlen, lakatlan földterülettel rendelkeznek egyetlen megyében, de elkülönülnek minden várostól, vagy adónövelő területtől.

A pályázó vállalatoknak legalább 250 millió dollárral kellene rendelkeznie, valamint elköteleződniük, hogy további 1 milliárd dollárral képesek lesznek befektetni a zónáikba az elkövetkezendő 10 év alatt. 

A zónák először a helyi megye felügyeletével működnének, majd végül átvennék a megyei feladatokat, és független kormányzati szervekké válnának. A zónáknak háromtagú felügyelőbizottságai lennének, azonos hatáskörrel, mint a megyei biztosoknak. A vállalkozásoknak pedig az igazgatósági tagokat szigorú ellenőrzés alatt kell tartaniuk. 

A ma üresen álló területeket tehát techcégek önálló önkormányzatai népesítenék be.

(Fotó: MTI/EPA/Virgin Hyperloop)