Pogátsa Zoltán szerint tévút a fiatalok adómentessége

2021-01-19 10:34:00
A közgazdász szerint Orbán Viktor mindig adót csökkent, ha baj van.

A kormányfő péntek reggeli bejelentésével ellentétben Pogátsa Zoltán nem tartja a válságkezelés eszközének azt, hogy 2022-től a 25 év alattiak teljes személyi jövedelemadó-mentességet kapnak – írta meg a 24.hu. Hozzátették: Pogátsa az ATV-ben azt mondta, Orbán Viktor minden gazdasági gondra adócsökkentéssel válaszol. Ez szerinte ellentétes az EU logikájával – írják.

A közgazdász ki is fejtette álláspontját: szerinte az Európai Unió az Ifjúsági Garancia Programmal azt támogatja, hogy a 25 év alattiak tanuljanak vagy dolgozzanak. Az EU beszedi az adókat, abból finanszírozza a képzést, oktatást. Aki segíteni akar a fiatalokon, az emelje a tankötelezettséget, a pénzt pedig költse azok képzésére, akik nem tudnak elhelyezkedni – írta meg a 24.hu.

Hangsúlyozták: a közgazdász, szociológus szerint a kormányfő bejelentése beleillik az elmúlt 10 év politikájába. „Orbán Viktor, ha gazdasági problémával szembesül rögtön az adócsökkentés jut eszébe. Adócsökkentéssel próbál reagálni bármilyen problémára.” Pogátsa Zoltán szerint azonban ez nem járható út, egy olyan progresszív adórendszer kellene, ami az összes felnőttre ugyanúgy vonatkozik, és a bevételekre koncentrál – írja a portál.

A 24.hu közölte: Pogátsa Orbán Viktor bejelentését választási ígéretnek tartja, szerinte a kormányfő az SZJA-eltörléssel a fiatalokat akarja megnyerni, mert a Fidesz a 30 év alattiak körében rosszul áll – írják.

(24.hu)

Fotó: MTI