A járvány ellenére is nőtt a hitelvolumen és a megtakarítások az Erste Csoportnál

2020-11-03 09:54:00
A koronavírus-járvány ellenére a megtakarítások 6,3 százalékkal, a hitelvolumen pedig 2,6 százalékkal nőtt idén az első kilenc hónapban az Erste Csoportnál, ami a lakosság bizalmát jelzi a pénzintézet iránt, mondta Bernd Spalt vezérigazgató hétfőn online sajtótájékoztatón a csoport harmadik negyedéves adatait ismertetve.

Az Erste Csoport a harmadik negyedévben a tavalyi 491,1 millió euróhoz képest lényegesen alacsonyabb, 343 millió euró nettó nyereséget ért el. Az első 9 hónapban a bank nettó profitja 637 millió eurót tett ki, miközben egy évvel korábban 1,223 milliárd euró volt.

Bernd Spalt megjegyezte, alaposan felkészült a pénzintézet a járvány miatti válságra, és céljuk, hogy a működési területükön tőkével támogassák a gazdaságok és a mögöttük álló vállalkozások kilábalását.  

A krízis erőteljes, de vége lesz és újabb prosperáló időszak fog következni

– hangsúlyozta a vezérigazgató, aki azt is hozzátette, hogy a gazdaságok jövőre már nőni fognak.

A bank számításai szerint Kelet-Közép-Európában a gazdasági visszaesés 2020-ban 4-9 százalék között lesz. Ausztriában az idei 6,2 százalékos visszaesés után jövőre 4,3 százalékkal bővülhet a gazdaság,

Magyarországon pedig az 5,8 százalékos csökkenést 4,7 százalékos növekedés követheti majd.

Stefan Doerfler, a csoport pénzügyi igazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a teljes működési bevétel mindössze 2 százalékos visszaesése azt jelzi, hogy a kollégái „nagyszerű munkát” végeztek. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy

nagy kihívásokat tartogathat a tél a gazdaság minden szereplője számára.

A harmadik negyedévben a csoport nettó kamatbevétele 0,4 százalékkal emelkedett a 2019. évi azonos időszakhoz képest, a nettó díj- és jutalékbevételek pedig 2,4 százalékkal lettek alacsonyabbak.

A nem teljesítő hitelek aránya csoportszinten a koronavírus válság ellenére 2,4 százalékra javult a harmadik negyedévben, a 2019. harmadik negyedévi 2,7 százalékhoz képest; a javulásban a bank szerint a törlesztési moratóriumoknak is szerepe volt.  

A csoport elsődleges Tier-1 tőkerátája (CET1, végleges) 14,1 százalékra javult szeptemberre a tavaly decemberi 13,7 százalékról.

A magyar leánybank, az Erste Bank Hungary a csoport 637 millió eurós, 9 havi nyereségéhez 27 millió euróval járult hozzá.

(MTI)