Kínán kívül még egy ázsiai ország gazdasága növekedhet idén

2020-10-20 20:06:00
A feldolgozóipar és az export növekedése miatt a vietnámi gazdaság 2,62 százalékkal nőtt éves bázison a harmadik negyedévben.

A harmadik negyedévben 11 százalékkal nőtt az export, jelentős mértékben a 20 százalékos számítógép-export növekedésének köszönhetően.

A globális kereslet azért nőtt ilyen mértékben, mert továbbra is rengetegen tanulnak, illetve dolgoznak otthonról. Csak szeptemberben 18 százalékkal nőtt ezen termékek exportja. Ázsiában

Kína mellett Vietnám lehet az egyetlen ország, amely növekedni tud 2020-ban

 – nyilatkozta Priyanka Kishora, az Oxford Economics közgazdásza.

A megfelelő korlátozások miatt biztonságosan újranyitották az ország gazdaságát. A második hullámban a legtöbb új, napi fertőzöttszám 50 fő volt július 31-én, augusztus 30-án viszont már nulla új esetet regisztráltak. A szakértők szerint az enyhe második hullám is megakasztotta a gazdasági fellendülést, de hamar ellenőrzés alá vonták a vírust.

A második negyedévben az ország gazdasága 0,39 százalékkal nőtt. 2019 harmadik negyedévében még 7,31 százalékkal bővült a gazdaság.

A turizmus leállása miatt viszont a gazdasági fellendülés lassú lehet.

A vírus előtt a turizmus az ország GDP-jének 8 százalékát tette ki, de Thaiföldön sokkal rosszabb a helyzet, ahol a turizmus a GDP 14 százalékát teszi ki.

(Borítókép: MTI)