India gazdasági kilátásai tovább gyengülnek

2020-08-06 00:01:00
A Reuters legfrissebb kutatása szerint az indiai gazdaság kilátásai tovább gyengülnek a járvány rohamos terjedése miatt.

A gyengélkedés miatt az indiai jegybank feltehetőleg tovább lazít politikáján.

Az előrejelzések szerint a második negyedévben az indiai gazdaság 20 százalékkal csökkenhet,

amely az első dupla számjegyű zsugorodás, mióta az 1990-es évek közepén elkezdték közölni a negyedéves GDP adatokat. A kutatás szerint a harmadik negyedévben 6, a negyedikben pedig 0,3 százalékkal csökken majd az ország GDP-je.

Az április 23-án végzett kutatáskor a második negyedévre még 5,2 százalékos zsugorodást, a harmadik negyedévre 0,8 százalékos növekedést, míg a negyedik negyedévre 4,2 százalékos növekedést prognosztizáltak a közgazdászok.

A jelenlegi pénzügyi évben az előrejelzések szerint Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága 5,1 százalékkal zsugorodik. A korábbi előrejelzések 1,5 százalékos növekedést jósoltak.

Az 5,1 százalékos csökkenés a legrosszabb teljesítmény 1979 óta.

A legrosszabb forgatókönyv szerint a második negyedévben 30 százalékot eshet az ország GDP-je és a harmadik negyedévben 10, míg a negyedikben 4 százalékos zsugorodás lesz tapasztalható. A borúlátóbb forgatókönyv alapján a jelenlegi pénzügyi évben a GDP 9,1 százalékkal csökken.

Az infláció 4,5 százalék lehet ebben a pénzügyi évben és a szakértők szerint a jegybank 25 bázisponttal csökkenteni fogja a repo-rátát az augusztus eleji tárgyalások után, aztán a következő negyedévben is csökkenésre számítanak a közgazdászok, akik szerint a ráta rekord alacsony szintre, 3,5 százalékra csökkenhet.

(Borítókép: MTI)