Hosszú út áll az amerikai gazdaság előtt a helyreállásig

2020-07-21 18:45:00

Takács Zsolt
Az Egyesült Államok gazdaságának jelentős kockázatokkal kell szembenéznie, így az IMF szerint hosszú idő lehet a talpra állás.

 Az Egyesült Államok gazdasága 6,6 százalékkal eshet vissza 2020-ban a koronavírus-járvány miatt kialakult sokk következtében, de az újabb fertőzöttek és a szegénység növekedése tovább ronthatja a helyzetet az IMF szerint.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy az alapvető gyengeségek mellett

hatalmas problémát jelenthet a kormányzati és vállalati adósság, valamint az alacsony infláció.

A jelentésben a szakértők kifejtették, hogy hatalmas a bizonytalanság azzal kapcsolatban, mekkora sokkot okoz a koronavírus és emiatt a fellendülés is lassú lehet.

Megjegyezték, hogy a döntéshozók gyorsan és jól reagáltak a kialakult helyzetre és megvédték az amerikai embereket és vállalatokat, de továbbra is ösztönözni kell a keresletet és támogatni a leginkább sérülékeny csoportokat. Az IMF kiemelte, hogy a válság leginkább a szegényeket és a kisebbségeket érintette, amely miatt rendszerszinten nőhet a szegénység, ez pedig megakadályozhatja a gazdaság helyreállását.

A hosszútávú bizonytalanság tovább gyengítheti a keresletet és lassíthatja a növekedést – áll az IMF jelentésében.

A Nemzetközi Valutaalap azt javasolja az Egyesült Államoknak, hogy fel kellene függeszteni a kereskedelmi korlátozásokat  és vámokat, mivel ezek aláássák a globális kereskedelem stabilitását a nehéz időkben.

(Borítókép: MTI)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.