Hazai tulajdonban a magyar bankszektor többsége, ebben már utolértük Ausztriát

2020-06-08 11:08:00

Írta: Oláh Dániel
Régiónkban egyedül Ausztria, és 2010 után immár Magyarország mondhatja el magáról, hogy a gazdasági fejlődéshez nélkülözhetetlen bankszektor többségi hazai tulajdonban van.

„Ha azt nézzük, hogy mely országokban milyen a hazai és a külföldi bankok aránya, akkor Ausztria és Magyarország kimagaslik a többségi hazai tulajdonnal, valamennyi többi vizsgált országban szinte teljesen külföldi kézben van a bankszektor” – mutat rá a Növekedés.hu.

Hozzáteszik, hogy „Magyarországon a bankszektor mérlegfőösszegének 59,5 százaléka van magyar kézben, a nagyobb szereplők közül az  OTP, az MKB, a Budapest Bank, illetve a Takarékbank számít hazainak, de a kisebbek között is vannak hazaiak (például a Magnetbank, vagy a Gránit Bank).”

Eközben Csehország, Szlovákia és Románia bankszektorát teljes mértékben a külföldi bankok uralják,

előbbi kettőben több mint 85, míg utóbbiban több mint 75 százalék a külföldiek aránya, így – tegyük hozzá – ezen országokban a pénzügyi szektor döntései nem a nemzetgazdaságon belül, hanem külföldi bankközpontokban születnek meg.

Ennek persze, mint a portál felhívja a figyelmet, előnye lehet a nagyobb tőkeerő és a nemzetközi tapasztalatok, de az hátrány, hogy ezen szereplőknek nem elsőszámú szempontja a leányvállat országa, különösen egy válság esetén. 

A tőkének van nemzetisége

„Szerintem már a főáramú közgazdaságtant képviselők sem állítják többé, hogy a tőkének nincs nemzetisége. Elég ehhez megnézni a 2008-as pénzügyi válságot: Lengyelországban például a külföldi tulajdonú bankok még annak ellenére is menekülőre fogták, hogy a lengyel gazdaság teljesen rendben volt (a lengyel gazdaság volt az egyetlen Európában, amely még a válságban is növekedett – a szerk.). A gazdaság állapotára tekintet nélkül mégis visszavágták a hitelezésüket, mert a számukra fontosabb külföldi anyabankok problémáit helyezték az előtérbe. Ebben a pillanatban mindenki megértette, hogy a tőkének van nemzetisége, hiszen a külföldi bankközpontok határozták meg a Lengyelországban működő leánybankjaik viselkedését” – nyilatkozta a Makronómnak Marcin Piasecki, a lengyel Nemzeti Fejlesztési Alap alelnöke.

Kifejtik, hogy „Csehországban a hat nagybank egyaránt külföldi kézben van, és együtt a piac kétharmadát fedik le. Szlovákiában a domináns külföldi bankok mellett csak néhány szlovák oligarchának van bankja, a húsiparból ismert Penta-csoportnak rögtön kettő, a brókerként felívelő szlovák Tkac-testvéreknek egy. A román is teljesen külföldi bankrendszer, igaz a helyi kézben levő  Banca Transilvania fontos szereplő, mellette az államnak is van egy CEC elnevezésű kisebb bankja. Végül Lengyelország ebben is különutas, itt viszonylag jelentős, 44 százalékot jelent a hazai arány, de ezek szinte kizárólag állami főtulajdonú bankokat jelentenek (PKO, Pekao, BGK, Alior).”

(Fotó: MTI/Róka László)