Leálltak a külföldi tőkeberuházások az első negyedévben Romániában

2020-05-15 10:16:00
Negatív értéktartományba kerültek a romániai külföldi tőkeberuházások (FDI) az első negyedévben, így a január-március közötti időszakban mínusz 551 millió euró volt az értékük, közölte csütörtökön a Román Nemzeti Bank.

A tavalyi év azonos időszakában a külföldi tőkeberuházások értéke még 1,235 milliárd euró volt.

Az idei első negyedéves jelentős csökkenés főként annak tulajdonítható, hogy a vállalatcsoportokon belüli hitelek mozgatása 799 millió euró kiáramlást mutatott, amit enyhített a 248 millió euró értékű tőkerészesedés, beleértve az újra befektetett profitot.

A román gazdasági sajtó szerint a vállalatcsoportokon belüli hiteleknél tapasztalt kiáramlás azzal magyarázható, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállás és pánikhangulat miatt a nagy nemzetközi csoportok úgy döntöttek, hogy romániai leányvállalataik a korábban betervezetthez képest előzetesen térítsék meg a finanszírozást.

Az idei első két hónapban még 409 millió euró külföldi működő tőke áramlott a román gazdaságba.

Tavaly egész évben 5,296 milliárd euró külföldi közvetlen tőkeberuházást jegyeztek Romániában, ami a legmagasabb érték a 2008-ban kirobbant nemzetközi gazdasági válság óta.

A román központi bank csütörtökön azt is közölte, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya csaknem 22 százalékkal, 1,365 milliárd euróra nőtt az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához mérten, amikor a deficit 1,12 milliárd euró volt.

Tavaly egész évben csaknem 17 százalékkal, 10,478 milliárd euróra nőtt a román folyó fizetési mérleg hiánya az előző évben jegyzett 8,960 milliárd euróhoz viszonyítva.

(MTI)