Különalkukkal próbálják a cseh cégek megszervezni a vendégmunkásaik visszatérését

2020-04-28 09:41:00
Komoly gondot okoz a cseh mezőgazdaságnak, hogy a koronavírus-járvány miatt több ezer külföldi vendégmunkás hiányzik, jelentette ki Miroslav Toman cseh mezőgazdasági miniszter a közszolgálati hírtelevízióban (CT24).

A miniszter elmondta: mintegy 3000 külföldi vendégmunkás hiányzik a cseh agráriumból, és amennyiben nem sikerül meghosszabbítani az április 30-án lejáró szükségállapotot, akkor további

mintegy 5000 vendégmunkás lesz kénytelen rövid úton elhagyni Csehországot,

mert lejár a vízuma és munkaengedélye. A szükségállapot idején ezen dokumentumok érvényességét a hatóságok nem vizsgálják – jegyezte meg Toman.

A cseh kormány szeretné május 25-ig meghosszabbítani a szükségállapotot, de ahogy azt Andrej Babis kormányfő hétfőn beismerte, ehhez egyelőre nincs meg a parlamentben a szükséges többségi támogatás.  

A tavaszi munkák idején a cseh mezőgazdaság mintegy 20-25 ezer külföldi állampolgárnak – elsősorban ukránokról, románokról, szerbekről és lengyelekről van szó – ad munkát, nyáron ez a szám tovább emelkedik.

A járvány miatt ezekben a hetekben gyakorlatilag sehol sem lehet a cseh vízumokat meghosszabbítani, illetve újakat beszerezni – hívta fel a figyelmet több alkalommal is a cseh külügy.

Csehországban a hivatalos kimutatások szerint több mint félmillió külföldi állampolgár él és dolgozik, elsősorban az építkezéseken, a szolgáltatásokban, autóiparban, mezőgazdaságban vagy a vendéglátóiparban.

A járvány miatt a korábbi hetekben több tízezer ember visszament a hazájába, és az általános korlátozások következtében egyelőre nem tud visszautazni Csehországba. A jelentkező munkaerőhiányra a cseh autógyárak is felhívták a figyelmet, amelyek a három műszakról két műszakra átállva felújították a termelésüket.

Számos cég különalkukkal saját maga igyekszik megszervezni vendégmunkásai visszatérést munkahelyükre.

A Skoda autógyár így hozott vissza több száz lengyel és szlovák vendégmunkást, míg az észak-csehországi lovosicei vegyiművek pedig 600 lengyelnek biztosította így be a munkafelvételt.

(MTI)