Tizenöt éve nem volt ilyen: csökken a Németországban élő magyarok száma

2020-04-28 10:31:00
2019-ben csökkent a Németországban élő magyarok száma a helyi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint, írja a Portfolio. A járványhelyzet hatására a hazavándorlás is erősödhet.

Felpörgött a gazdaság, megszűnt a kivándorlás

„Persze a néhány száz fős visszaesés inkább stagnálásnak mondható, de az elmúlt évek trendje egyértelműen csökkenő kivándorlási hajlandóságot mutat” – írja a lap, hozzátéve, hogy több mint 200 ezren élhetnek az országban, tavaly majdnem 1300 magyar gyermek születhetett Németországban.

Arra 2004 óta nem volt példa, hogy egy évben csökkenjen a Németországban élő magyarok száma.

Német statisztikák szerint 2019 végén 211 735 magyar élt az országban.

A lassulás már 2013 óta tart, a magyar gazdaság erős és tartós fellendülési pályára állásának kezdetén beindult. Úgy látszik, a magyar gazdaság az elmúlt 7-8 évben olyan erősen teljesített, hogy az fokozatosan megállította a magyarok elvándorlását Németországba – hiszen Európa egyik legnagyobb gazdasági és reálbér-növekedése zajlott hazánkban az elmúlt években.

Ez azért is fontos, mert Németországban 2018-ban 1460, 2019-ben pedig kevesebb, de hazai viszonylatban azért jelentős számú, közel 1300 magyar gyermek született.

Eközben az Ausztriába tartó vándorlás még nem állt le, de ott is erősen pozitív, csökkenő tendencia figyelhető meg. Utoljára a munkaerőpiac megnyitásakor, 2011-ben volt a mostaninál kisebb a növekedés.

Nemzetközi viszonylatban egyébként a magyarok elvándorlása meglehetősen alacsonynak számít, egész Közép-Európában a legalacsonyabb szám ez az ENSZ statisztikái szerint.

A járványhelyzet hazavándorlást is beindíthat

Két fő, ellentétes irányú hatást hozhat a járvány a jövőre nézve a cikk szerint.

Az egyik, hogy „várhatóan mindenhol emelkedik majd a munkanélküliség, ilyen helyzetben pedig a nem helyi munkavállalók fokozottan veszélyben lehetnek, hiszen a legtöbb országban a hazai munkaerő védelme élvezhet elsőbbséget. Ráadásul a külföldön élő magyarok nagy része épp azokban a szektorokban (turizmus, vendéglátás, szolgáltatások) dolgozik, melyek most a leginkább érintettek.”

A másik, hogy „az itthoni munkanélküliség növekedésével nőhet azok száma is, akik külföldön próbálnak szerencsét, ez pedig akár élénkítheti is a kivándorlási hajlandóságot.”

A cikk szerint egyelőre a hazavándorlási hatás tűnik erősebbnek.

(MTI Fotó: Kovács Tamás)