Csak Brüsszeltől függ, hogy Lengyelország nulla százalékra csökkentheti-e a könyvek áfakulcsát

2020-04-28 16:19:00
Lengyelország a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő könyvkiadók érdekében nulla százalékra csökkentené a nyomtatott könyvek utána fizetendő áfa kulcsát, Varsó ezért beadvánnyal fordult az Európai Bizottsághoz, közölte csütörtökön Piotr Glinski kormányfőhelyettes.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök a könyvkiadók és -terjesztők kérésére fordult az uniós szervhez – mondta el sajtóértekezletén a  kulturális és örökségvédelmi tárcát irányító kormányfőhelyettes.

Glinski hangoztatta, hogy Lengyelországban a nyomtatott könyvek árát 5 százalék áfa terheli, ez a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló uniós irányelv értelmében a legalacsonyabb lehetséges adó.

A kormányfőhelyettes közölte: a lépést Andrzej Duda elnök kezdeményezte. Az államfő később Twitter közösségi honlapján sugárzott nyilatkozatában leszögezte: a koronavírus-járvány még súlyosbított  a korábban is válságban lévő könyvpiac helyzetén, a lengyel kormány ezért legalább bizonyos ideig csökkentené az adóterheket, közvetve pedig a könyvek eladási árát is.

Duda azon reményének adott hangot, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja a lengyel kormány kérelmét.

(MTI)