Volt bizottsági elnök: Már a nemzeti gazdaságot védő államosítás sem tűnik szitokszónak

2020-04-07 10:23:00
Az új koronavírus-fertőzés teremtette vészhelyzet sem lesz elegendő az Európai Unió felébresztésére, és minőségi előrelépés helyett Brüsszel továbbra is a "túlélésre fog játszani" Romano Prodi korábbi olasz kormányfő, az Európai Bizottság volt elnöke szerint.

A  nemzetközi sajtó képviselőinek adott hétfői nyilatkozatában Romano Prodi úgy vélte, a járvány nem vezet az unió feloszlásához. „Ez a veszély nem fenyeget, de a járványhelyzet máris képes volt annyira legyengíteni az EU-t, hogy ezt követően nem fog egészségesen újralendülni, hanem

szokása szerint a túlélésre játszik majd”

 – jelentette ki a Bizottság 1996 és 2004 közötti elnöke.

Kijelentette, a tagállamoknak azonban tudomásul kell venniük, hogy „vagy közös Európaként folytatjuk, vagy az EU története véget ért.”

Romano Prodi szerint az új koronavírus-járvány európai terjedésének kezdete óta az EU nem tudott egységes üzenetet megfogalmazni sem a fertőzéssel szembeni intézkedések, sem a víruskutatás terén. Hogyan tudnánk közös európai külpolitikát folytatni, közös főszerepet vállalni a nemzetközi politikában, ha

még járványhelyzetben sem tudunk közösen lépni

– vetette fel a korábbi kétszeres olasz miniszterelnök.  

Hangsúlyozta, az EU-nak nagyon gyorsan fel kell ébrednie, különben a „zuhanás akkora lesz, hogy a források nem lesznek elegendőek.”

Romano Prodi kizárta a kétsebességes Európa lehetőségét, hangoztatva, hogy a kontinens – mint fogalmazott –  „latin”,  vagyis déli térségeinek esetleges leválasztásával, maga Európa szűnne meg.

Franciaországgal kapcsolatban megjegyezte, hogy Párizs nem élt a Brexit kínálta lehetőséggel, pedig rendkívüli szerepet vállalhatott volna az EU vezetésében. „Franciaország azonban nem tudott elszakadni Németországtól” – vélte Prodi.

A járvány egyetlen pozitívumának nevezte, hogy

felértékelődött az államok szerepe.

A világ hirtelen megváltozott, már a nemzeti gazdaságot védő államosítás sem tűnik szitokszónak” – mondta Romano Prodi. Elítélte, hogy vannak, akik valamiféle hátsó szándékot tételeznek fel, amikor Oroszország segítséget nyújt több országnak, köztük Olaszországnak. A szolidaritást nem lehet félreértelmezni – vélekedett Prodi

Egy kérdésre válaszolva egyetértett azzal, hogy a járványhelyzet az Európa-barát erőket gyengítheti a Brüsszel-ellenes hangok javára.

(MTI)