Átfogó, gyors, bátor lépések kellenek

2020-04-02 20:36:00

Veres János
Portfolio
Támogatandó kezdeményezés az 5 százalékos szolidaritási adó.

„8. Surányi György javaslatainak van egy kiemelkedő erénye: köznyelven szólva nem csak a »tartozik«, hanem a »követel« oldalon is végiggondolja a teendőket, azaz a költségvetés kiadási oldalára tett javaslatok mellé pénzügyileg racionális és az igazságos közteherviselés elveit tükröző bevételi javaslatokat is tesz.

Tabudöngető, és »normál üzemmódban« nem is megengedett módon harminc- vagy ötvenéves nem kamatozó államkötvényeket javasol kibocsátani azzal, hogy azokat a Magyar Nemzeti Bank vásárolja meg. Pénzügyi szakember számára ez teljesen szokatlan (ha ez a fogalom nem lenne már foglalt, azt is mondhatnánk: »unortodox«) megoldás lenne, de a közgazdaságtan egyetemi tanárától, az MNB sikeres elnökétől még ez a javaslat is alapos megfontolás tárgyát kell képezze.

A forrásteremtésnek más, sokkal inkább közérthető elemét is előterjeszti.

Bátor, alkalmas és támogatandó kezdeményezés az 5 százalékos szolidaritási adó átmeneti bevezetésére vonatkozó javaslat,

amit az egyéni és vállalkozási jövedelmekre javasol kivetni. De nem mindenkinek: a javaslat szerint magánszemélyek csak az évi 7 millió Ft feletti bruttó jövedelmük után, vállalkozásoknak pedig a jövedelmük 10 millió Ft-ot meghaladó része után kellene befizetniük ezt az átmeneti adót.

Akárhogy is nézzük, ez bizony annak a progresszív adókulcsnak a megjelenítése, amelyet csaknem minden, a társadalmi különbségek mérséklése irányában elkötelezett ország és politikai irányzat támogat és megvalósít.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.