2008-nál is nagyobb recesszió jöhet, ami szétnyitja az ollót Közép- és Dél-Európa között

2020-03-24 18:00:00

Bakajannisz Péter
Majdnem 80 ország fordult segítségért a Nemzetközi Valutaalaphoz a koronavírus által okozott gazdasági lassulás miatt. Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója szerint nem kizárható, hogy nagyobb recesszióra is számíthatunk, mint a 2008-as globális válság idején.

A koronavírus-járvány 2020-ban globális recessziót fog előidézni, amely mélyebb is lehet, mint amelyet a 2008-2009-es globális pénzügyi válság váltott ki, de a világgazdasági teljesítménynek 2021-ben helyre kell állnia – véli a Nemzetközi Valutaalap.

Megfelelő intézkedések

Az IMF ügyvezető igazgatója, Kristalina Georgieva hétfőn üdvözölte a rendkívüli költségvetési intézkedéseket, amelyeket sok ország már megtett az egészségügyi rendszerek támogatása, illetve az érintett vállalatok és munkavállalók védelme érdekében, emellett a központi bankok által tett lépéseket is örömmel fogadta.

„Még többre lesz szükség, főleg az adózás területén”

 – mondta el.

Georgieva bemutatta az IMF új előrejelzéseit a világ húsz legnagyobb gazdaság pénzügyminisztereinek és központi bankárjainak konferenciabeszélgetése után, akik a világszintű szolidaritás szükségességével mindenképp egyetértettek.

Recesszió várható

„A koronavírus-járvány emberi költségei már mérhetetlenek, és minden országnak együtt kell működnie az emberek védelmében és a gazdasági károk enyhítésében” – tette hozzá Georgieva. Ezenkívül az IMF igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a globális növekedés kilátásai negatívak és

az IMF legalább olyan recesszióra számít, mint ami a 2008-as globális pénzügyi válság idején volt,

bár a helyzet sokkal rosszabb is lehet.

Georgieva hozzátette, hogy 2021-ben várhatóan a nemzetgazdaságok helyreállnak, ám ennek eléréséhez az országoknak meg kell fékezniük a vírus terjedését, valamint meg kell erősíteniük az egészségügyi rendszereket. „A gazdasági hatás súlyos lesz, de minél gyorsabban áll le a vírus terjedése, annál gyorsabb és erőteljesebb a gyógyulás” – mondta.

Georgieva azt is hozzátette, hogy az IMF nagymértékben fokozni fogja a sürgősségi finanszírozást, mivel már 80 ország fordult segítségért a szervezethez. Az igazgató elmondta, hogy az IMF készen áll arra, hogy összesen 1 billió dollárnyi hitelcsomagot nyújtson a rászoruló országoknak.

Veszélyben az alacsony jövedelmű országok

A fejlett gazdaságok általában jobban kezelik a válságot, ám sok feltörekvő piac és alacsony jövedelmű ország jelentős kihívásokkal néz szembe.

A befektetők a válság kezdete óta már 83 milliárd dollárt vontak ki a feltörekvő piacokról,

ami Georgieva szerint a legnagyobb tőkekiáramlás, amelyet valaha rögzítettek. Az IMF különösen aggódik az adósságteher súlya alatt szenvedő alacsony jövedelmű országok miatt, és szorosan együttműködik velük az említett problémák megoldása érdekében – tette hozzá. 

Nyílik az olló Európában

A közép- és kelet-európai régióban a múlt héten a Bécsi Nemzetközi Gazdaságtudományi Intézet (wiiw) 1,1 százalékra csökkentette az éves gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, miközben az is kiderült az intézet elemzéséből, hogy

a vírus hatására növekedni fog a „gazdagabb” közép-európai és a „szegényebb” kelet- és dél-európai térség közötti szakadék,

mivel az utóbbiak várhatóan sokkal rosszabbul reagálnak majd a kialakult helyzetre, mint Közép-Európa gazdagabb országai.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.