Szerb elnök: Az európai szolidaritás mese, csak Kínára számíthatunk

2020-03-17 15:36:00

Írta: Oláh Dániel
Amíg nincs baj, addig örülnek az európai cégek a szerbek pénzének, válságban viszont Szerbia nem vásárolhat egészségügyi eszközöket az uniótól, ekkor már nem kell a szerb pénz Európának –  háborodott fel a politikus, aki szerint bajban már nagyon nem működik az európai szolidaritás, ami leginkább papíron létező mese. Twitteren jelent meg angolra fordítva a szerb Alekszandar Vucsics elnök nyilatkozata, amit a vészhelyzet bejelentésekor tett.

Hozzátette, hogy Kínától bármilyen segítséget elfogadnak, még orvosokra is szükségük lenne, mert az egészségügyi dolgozók fáradnak. Kiemelte, Szerbia könyörögni fog Kínának, hogy segítsen, miután az unió elzárta Szerbiát az egészségügyi felszerelésektől.

Hozzátette, uniós politikusok korábban még arról okították a szerbeket, hogy ne kereskedjenek Kínával.

Az elnök szerint az unió elérte, hogy Szerbiának számos terméket az uniótól kelljen vásárolnia, de amint bajba kerül a közösség, cserbenhagyják az országot.

Az egyetlen ország aki segíthet, megítélése szerint Kína, a többieknek Szerbia semmit sem köszönhet.

A South China Morning Post ezzel kapcsolatban már kínai koronavírus-diplomáciáról ír, hiszen Kínában sikerült megfékezni a járványt, így a kínai diplomácia újra aktivizálódhat Európában is, egészségügyi támogatásokkal és tudásmegosztással mélyítve a kapcsolatokat.

A Xinhua kínai állami hírügynökség egy névtelen cikke úgy fogalmazott, hogy Kína és Közép-Európa szolidaritással és kölcsönös támogatással arathat győzelmet, és nagyon sokat számíthat Kína segítő jobbja, amikor a kézfogás kiveszni látszik Európából.