Philadelphia elesett, Saint Louis túlélte a nagy 1918-as spanyolnáthát

2020-03-16 23:15:00

Írta: Oláh Dániel
Az 1918-as spanyolnátha esetében Philadelphia nem reagált gyorsan, a százezer emberre jutó halálozások száma rövidesen meg is ugrott (címlapképünkön). Az első esetekre szeptember 17-én derült fény, de a hatóságok továbbra is engedték a nagy rendezvényeket és összejöveteleket, szeptember 28-án még egy városi fesztivált is tartottak. Amikor a vírus elkezdte leterhelni az egészségügyi rendszert, akkor, október 3-án kezdték bezárni az iskolákat és betiltani a közösségi eseményeket. Saint Louisban október 5-én vették észre az első eseteket és a városvezetés már október 7-én elrendelte a szükséges intézkedéseket. Így maradt a járvány kezelhető Saint Louisban.

Denver egy másik stratégiát választott, először szigorúan lépett fel, majd lazított a szigoron. Az eredmény katasztrofális, hiszen így azt érték el, hogy duplán tetőzött a vírus, két csúccsal. Ők az iskolákat bezárták, majd rövid időre megnyitották, majd ismét bezárták.

Az összefüggés az amerikai városok tapasztalata alapján egyszerű: minél később reagáltak az önkormányzatok a társas kapcsolatok korlátozásával, annál magasabbra szökött a halálozási ráta.

Alább egy elméleti szemléltetés látható arról, hogy az emberi fizikai érintkezéseket korlátozó intézkedések nélkül az új esetek száma exponenciálisan elszabadul, de a szükséges intézkedésekkel ez megelőzhető. 

Azonban minden egyes nap nagyon sokat számít: a robbanásszerű növekedésből fakadóan egyetlen késlekedéssel töltött nap akár 40 százalékkal több esethez vezethet.

Ahogy az eredeti cikk szerzője fogalmaz, ritka, hogy grafikonokkal életet lehessen menteni, de ebben az esetben tényleg erről van szó. A tanulságokat úgy tűnik, a magyar szakemberek és döntéshozók is jól ismerik.