Lengyel lap: Lengyelország Portugáliát, Magyarország mindkettőt lekörözte 2019-ben

2020-03-03 16:21:00

Haralambos Péter Bakagiannis
Tavaly Lengyelország egy főre jutó gazdasági teljesítménye (GDP-je) vásárlóerő paritáson már meghaladta a portugál számot, ami jelképes fordulat és egy hosszú távú trend kezdete – írja a lengyel Rzeczpospolita című lap, kiemelve, hogy Magyarország még jobban teljesít és a lengyel gazdaságot is lehagyta.

Az egy főre jutó jövedelem, figyelembe véve a nemzeti valuták tényleges vásárlóerejét, 2019-ben Lengyelországban elérte a 33891 dollárt, megelőzve így Portugáliát (33665 dollár), míg Görögországot a lengyelek már négy évvel ezelőtt lekörözték (amihez kellett az is, hogy Görögország GDP-je békeidőben páratlan módon összesen harmadával essen vissza). Az IMF azt jelzi előre, hogy ebben az évben a portugál gazdaság csak 1,6 százalékkal növekszik, szemben a lengyel gazdaság 3,1 százalékával, így a különbség tovább nőhet a lap szerint.

A portál kiemeli, hogy Portugáliát már nem a göröghöz hasonló összeomlás miatt sikerült utolérni. Hozzáteszik, hogy e siker csak 30 év alatt valósult meg, ami rámutat arra, milyen katasztrofális állapotban kezdte meg a gazdasági felzárkózást Lengyelország a rendszerváltoztatást követően.

A Rzeczpospolita szerzője úgy véli, átfogóbb trendről van szó, Közép-Európa egyre inkább utoléri az EU déli országait.

Mint emlékeztetnek, 2019-ben Magyarország már lehagyta Portugáliát, de még Lengyelországot is.

Másrészt Csehország (38800 dollár) nagyon közel áll Olaszország szintjéhez (40400 dollár). Nagyobb kihívást jelent régiónk országai számára Spanyolország (41600 dollár) szintjének elérése a lap szerint.

Hasonlóan szimbolikus győzelmet aratott 2019-ben Franciaország a brit gazdaság felett. Az is érdekes, hogy Oroszország 2019-ben a vele területileg szinte összemérhetetlen Görögországot egy főre jutó GDP-rangsorban csak követni képes.

E folyamatokat a legutóbb az Index címlapján megjelent cikkben tagadták – a gazdasági álhírgyártást a Makronóm épp a minap leplezte le.