Orbán és Nagy-Magyarország: miért pont a horvátok robbantak?

2019-12-24 14:39:00

Káncz Csaba
Privátbankár
Értesülésünk szerint a Fidesz felsőbb döntéshozóinak irodáit többségében Nagy-Magyarország térképek díszítik.

„A magyar miniszterelnök 2014 elején, a Paks bővítéséről konspiratív körülmények között megkötött moszkvai paktumot követően állította hazánkat egy új regionális geopolitikai pályára. Napjainkra a Kreml főideológusának,

Aleksandr Duginnak a világképét is  teljesen magáévá tette a magyar miniszterelnök a gyenge- és haldokló Nyugatról,

a liberalizmus- és a felvilágosodás pestiséről, mint ahogyan az autokrata vezető kultuszáról is.


A Fidesz 16. Elnökségi ülés Advent idején, háttérben Nagy-Magyarország térképe. Forrás: Facebook/Orbán Viktor

Nagy fejeseknek nagy térképet

Idén áprilisban Sławomir Nitras, a centrista lengyel jobboldal (PO) országgyűlési képviselője – egyben az EBEsz parlamenti közgyűléséhez rendelt lengyel küldöttség vezetője – aztán kijelentette egy interjúban, hogy

Orbán miniszterelnök Ukrajna felosztásáról tárgyalt titokban a lengyelekkel a 2014-es ukrán krízis idején és a magyar politIkai vezető fel akarja rúgni a világháború utáni európai békerendszert.

Tegyük hozzá, hogy Orbán ezeket az életveszélyes felvetéseket nem tehette volna meg Moszkva előzetes felhatalmazása nélkül, hiszen Budapest igencsak gyenge bábu a régiós sakktáblán.

Valóban, értesülésünk szerint mára

a Fidesz felsőbb döntéshozóinak irodáit többségében Nagy-Magyarország térképek díszítik.

Orbán már csak azért is tarthatta a világ legtermészetesebb dolgának, hogy a kormánypárt adventi, december 16-i elnökségi ülését egy ilyen, óriási térképpel díszített teremben tartsák meg – és az erről készült képet aztán ország-világ elé tárja.

Csakhogy a kép leolvasztotta a biztosítékokat Zágrábban:

Andrej Plenković miniszterelnök azt provokációnak tartva utasította a horvát külügyminisztériumot válaszlépések megtételére.

Márpedig január elsejétől Horvátország veszi át Finnországtól az EU elnökségi teendőket, így Zágráb irányítja majd a Budapesttel szembeni, 7-es paragrafus szerinti jogállami eljárást.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.