Minden kohéziós kifizetés hetven százaléka a német gazdaságot gyarapítja

2019-10-27 22:34:00
Fazakas Szabolcs
Növekedés
Ma már nem csak az uniós pénzektől függ a magyar gazdaság növekedése. Interjú.

„Köztudott, hogy a magyar növekedési adatok és a beáramló uniós pénzek nagysága szorosan összefügg. Hogyan látja, kezd lazulni az összefüggés, vagy sem?

Amikor a magyar gazdaság még a szakadék szélén tántorgott, nagyon nagy szüksége volt az uniós pénzekre. Ma azonban már olyan helyzetben van, hogy nem csak az uniós támogatásoktól függ a növekedés. De azt látni kell, hogy az uniós pénzek nagyban hozzájárulnak ehhez. A jelenlegi ciklusban lekötött támogatások kifizetése 2022-2023-ig tart, tehát addig folyamatosan folynak be a pénzek. (...)

Meg lehet mondani, hogy a nekünk juttatott támogatásokból mennyi áramlik vissza Németországba?

Ezt lehetetlen kiszámítani, hiszen senki nem tudja megmondani egy-egy nálunk dolgozó német vállalat mennyiben számít magyarnak vagy németnek.

Számomra elfogadható Oettinger úr számítása, miszerint minden kohéziós kifizetés 70 százaléka a német gazdaságot gyarapítja. Ez megnyugtathatja a német ipart, és persze bosszanthatja az olaszokat és a franciákat.

De azt is tudomásul kell venni, hogy a magyar gazdaság szorosan kötődik a némethez, míg tőlünk délre, például Romániában vagy Bulgáriában arányaiban több az olasz, francia érdekeltség. Mindezt figyelembe véve nemcsak nekünk, a felzárkózóknak, hanem az egész uniónak érdeke a kohéziós támogatások fennmaradása és eredményes felhasználása. ”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.