György László: Az év első nyolc hónapjában annyi építőipari beruházás valósult meg, mint 2017-ben összesen

2019-10-16 23:39:00
Elsősorban a magasépítéseknek köszönhető az építőipari termelés augusztusi növekedése – kommentálta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, szerdán megjelent adatait az M1 aktuális csatornán.

Augusztusban az építőipar termelése 5,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, amikor 24,7 százalékos volt a növekedés – jelentette a KSH. Az épületek építése 14,1 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 3,5 százalékkal csökkent.

Az államtitkár azt mondta, az épületek építésének növekedése azt jelenti, hogy a vágyott otthonok és a későbbi gazdasági növekedést húzó termelőkapacitások valósultak meg.

A mélyépítések valószínűleg a szabadságolások miatt estek vissza augusztusban, de az év első felében elképesztő mértékben növekedtek, tehát folyamatosan tart a közlekedési, az alap- és a közmű-infrastruktúra fejlesztése – tette hozzá.

Kiemelte, az év első nyolc hónapjában annyi beruházás valósult meg, mint 2017-ben összesen. 2016-hoz képest pedig idén várhatóan majdnem kétszer annyit tud építeni az ipar – mondta.

Az államtitkár szerint ez azt jelenti, hogy működik a piacgazdaság és a kis- és középvállalkozásokat célzó támogatási program, a piaci szereplők pedig reagálni tudnak az igényekre.

György László kitért arra is, hogy a tervezett mélyépítési beruházások megvalósulásához szükséges kapacitás is megvan.

2023 végéig 6000 milliárd forintot költenek majd közút- és vasútfejlesztésekre: minden megyeszékhelyre gyorsforgalmi út vezet majd, felújítják a vasútvonalakat, villamosítják a pályákat  és bekapcsolják Dél-Magyarországot abba a logisztikai véráramba, amely összeköti Ázsiát Európával, sorolta az államtitkár.

(MTI)