Tényleg automatizálható a könyvelés? És mi lesz, ha igen?

2019-10-10 01:12:00

Csiba András
Világgazdaság
Az MI olyan szellemi foglalkozásokra is veszélyes lehet, amelyekről korábban ezt nem tudtuk elképzelni.

„Az MI (mesterséges intelligencia) azokra az állásokra jelenti a legnagyobb veszélyt, amelyeket fel lehet bontani kiszámítható, előre meghatározható lépésekre. Előnye, hogy egyszer kell betanítani, és ezután ezerszámra hozható létre rendkívül rövid idő alatt a munkást helyettesítő robot, míg az embert sok év tanulás teszi képessé egy-egy feladatra.

Az MI olyan szellemi foglalkozásokra is veszélyes lehet, amelyekről korábban ezt nem tudtuk elképzelni: például a jogi, a könyvelő-, az adótanácsadó- és a könyvvizsgálószakmára,

mert ha felbontjuk e szakmákat elemi tevékenységekre, akkor azt látjuk, hogy legnagyobb részük bizony előre kiszámítható automatizmus...

Új szolgáltatási területek

A könyvelők a szolgáltatások körében és minőségében fognak versenyezni egymással. Nagy tudással rendelkező, komplexen gondolkodó szakemberek lesznek. Ellenőrizni tudják majd az MI-t, és folyamatosan növelik a tudását. Utánajárnak a felmerülő kérdéseknek, elemzéseket végeznek, kontrolling, jogi, adótanácsadási feladatokat látnak majd el. Mindez egyre gyorsuló ütemben zajlik majd le: egy-egy bevezetett változás újabb és újabb változások sorát indítja el.

Az ember és a gép kapcsolata szorosabbá és körkörössé válik: az ember tanítja az MI-t, amely így egyre több területen helyettesítheti majd.

Sokszor a gép ad keretet az ember tevékenységének, de az ember ellenőrzi majd a gépet, és marad energiája a lehetőségei felismerésére. A könyvelő-, adótanácsadó-szakma tehát nem fog eltűnni teljesen, csak sokkal kevesebb, sokkal kreatívabb szakemberre lesz szükség.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.