A részletekben is jól áll a magyar gazdaság

2019-10-10 23:28:00

Kovács Árpád
MTI
Jelenleg az ipar, az építőipar és a piaci szolgáltatások terén Magyarország a legmagasabb növekedési dinamikát mutatja az EU-ban, és a legfrissebb becslések szerint ez tartható is.

„Jelenleg az ipar, az építőipar és a piaci szolgáltatások terén Magyarország a legmagasabb növekedési dinamikát mutatja az EU-ban, és a legfrissebb becslések szerint ez tartható is. Az elemzők szerint jövőre 3 százalék körüli GDP-növekedés várható, a kormány 4 százalékot vár, de már a 3 százalék is jelentősen nagyobb az európai egyszázalékos átlagnál.

A kis- és középvállalati szektorban minőségi változásra van szükség, hogy javuljon az ország versenyképessége. A régiók fejlődését tekintve pedig még mindig nagyon jelentősek a különbségek, a főváros fejlettségéhez képest Pozsony és Bécs is előrébb van, miközben Románia és Kelet-Szlovákia Magyarországgal határos területei szinte megduplázták a fejlettségi szintjüket.

A visegrádi országok növekedésükkel mára Európa motorjává váltak,

a négy állam Németország legjelentősebb kereskedelmi partnerének is számít, ami »nagy öröm, de kemény kockázat is«. A külső környezetből fakadó kockázatok egyre markánsabbak, a belső kockázatok közül pedig a munkaerőhiány a leginkább kérdéses.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.