Magyarország nem lesz örökké egypárti állam

2019-10-08 17:09:00

Michael Ignatieff
EurActiv
A rendszerváltás még nem ért véget.

„Van egy új konzervatív középosztály Magyarországon, Lengyelországban és a Cseh Köztársaságban, amelynek a rendszerváltás óta elég jól megy a sora és kedvez nekik, hogy Európa ezen részei csatlakoznak a nyugat-európai vállalatok ellátási láncaihoz. Magyarország a német ipar egyik nagy összeszerelő platformja, mely ipar temérdek vagyont terített szét a magyar gazdaságban. A vezetők között is sok tehetséges magyart találunk. A gazdaság 4-5 százalékkal növekszik. De itt van egy ellentmondás.

A térség ideológiája egyrészről nagyon kapitalista, másrészről viszont nagyon antiliberális, antidemokratikus és a kulturális normák fejlődésével szembenálló.

Orbán nagyon képzett politikus, de együtt kell tartania ezt a koalíciót. És ha Európa recesszióba süllyed, az új középosztály hirtelen korlátokba ütközhet és elbizonytalanodhat. Bonyolult kérdés, hogy ez a rezsim képes lenne-e kezelni a helyzetet. Találniuk kell majd egy ellenséget, hogy elvonják az emberek figyelmét. Ez egy rendkívül ügyes rezsim. De az alapvető állítás az, hogy a rendszerváltás még nem ért véget.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.