Elfogynak a németül beszélő dolgozók Közép-Európában

2019-10-01 08:46:00

Bakajannisz Péter
Rohamosan növekszik a németül beszélők hiánya az üzleti szolgáltató szektorban Közép- és Kelet-Európában, derül ki a Workwide Group és a német Outsourcing Szövetség által készített jelentésből.

A jelentés négy olyan gazdaságra összpontosít, amelyekben a németül beszélők magas arányban foglalkoztatottak: Lengyelországra, Csehországra, Magyarországra és Romániára, mivel ezen országokból régóta nyújtanak üzleti és technológiához kapcsolódó szolgáltatásokat a nemzetközi és a német piacon.

Azért alakult ez így, mert a közép-európai országok sok esetben földrajzilag és kulturálisan is közel állnak Németországhoz, jelentősebb németül beszélő kisebbséggel rendelkeznek és erős ipari, gazdasági kapcsolatok kötik azokat más európai ágazatokhoz és gazdaságokhoz.

A jelentés megállapítja, hogy a hiánynak számos oka van, ideértve a német nyelvű tehetségek iránti növekvő igényt a többnyelvű üzleti szolgáltató szektorban, a videójáték-ipari keresletet és a multinacionális vállalatok európai bővítéseit is, hiszen mindegyik terület nagy számban igényel németül beszélőket.

A jelentés arra a következtetésre jut, hogy a németül beszélő tehetségek hiánya valódi üzleti kihívássá válik a jövőben. Egyre kevesebb tehetséget üldöznek majd a fejvadászok, ami növeli a költségeiket. Magyarországon például az üzleti szolgáltató szektorban átlagosan 49 nap alatt sikerül munkavállalót találni, de ez akár 180 nap is lehet egyes területeken.