Nyerészkedik a magyar dolgozókon az osztrák kormány, miközben csalást kiált

2019-02-06 15:04:26

Bucsky Péter
G7
Az EU keleti bővítésének legnagyobb nyertese Ausztria volt.

„Idén már az alacsonyabb családi pótlékot kapják az Ausztriában dolgozó, de Magyarországon élő magyarok a gyermekeik után. Az intézkedés ugyan sértheti az uniós jogot, de Németországban is egyre népszerűbb.

Évek óta a politikai közbeszéd és a bevándorlásellenes média kedvenc témája Ausztriában a családtámogatásokkal kapcsolatos állítólagos visszaélés. Talán már több cikk született erről, mint valódi visszaélés. A legtöbb esetben ráadásul ezek a visszaélések a rosszul működő német és osztrák bürokráciának tudhatók be, és a meglévő szabályok is lehetőséget adnának a bűnözők elleni fellépésre. Elég lenne egyszerűen lekérni a többi tagállamtól havonta a gyerekek adatait és lakcímét, így ki lehetne szűrni a csalókat.

Az egyre növekvő szélsőjobboldali választói rétegek igényeinek kielégítésére a kelet-európai állampolgárságú, a szociális rendszerrel visszaélők ellen versengve próbálnak fellépni német és osztrák konzervatív és szélsőjobboldali pártok. Úgy állítják be, hogy nem létező gyermekeket jelentenek be tömegével a “kelet-európaiak” a hatóságoknak, akik ráadásul nem is követik a szülőket abba az országba, ahol ők élnek és dolgoznak. Ez azonban nagyon kevés esetben fordul elő. (...)

Ausztria óriási összegeket nyer a több százezer közép-kelet-európai munkavállalóval. Nem nekik kellett a tanításukat, korábbi orvosi ellátásukat fizetni, és ha egyszer hazatelepülnek, akkor idős korukban sem kell a drága orvosi ellátást fizetni. A megfelelő munkaerő nélkül az ország gazdasági növekedése sem lenne fenntartható.

Ráadásul Ausztria nem csak rajtuk nyer: a bécsi WIIW kutatóintézet számításai szerint

az osztrák cégek hazautalt profitja évente a GDP 1,2 százalékát teszi ki, amihez képest az EU-tagdíjként fizetett 0,27 százalékos költség

– aminek egy részét Ausztria vissza is kapja – nagyon jó üzletnek tűnik. Az EU keleti bővítésének legnagyobb nyertese Ausztria volt, a helyi iparkamara szerint 20 milliárd euró, azaz 6350 milliárd forint gazdasági növekedést adott ez az országnak, ez a teljes éves GDP 5 százaléka. Ilyen összeghez képest kerekítési hiba a többéves politikai és médiahadjáratot elindító családi pótlék ügye.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.