Egy ország, ahol 42 éve csökken a gyerekek száma

2023. május 22. 12:11
Egy év alatt 300 ezerrel csökkent a 14 éves vagy annál fiatalabbak száma Japánban. A demográfiai „katasztrófa” elkerülése érdekében példátlan intézkedéseket helyeztek kilátásba.

Japán továbbra is rajta ül a demográfiai értelemben vett hullámvasút lefelé tartó szakaszán, hiszen a kormány legfrissebb adatai szerint a szigetország gyermeklétszáma az egymást követő 42. évben csökkent 2023 március végéig, ami új negatív rekord. Nem csoda, hogy ezt követően szinte rögtön példátlan intézkedéseket helyezett kilátásba Kisida Fumio miniszterelnök.

Japánban a 14 vagy annál fiatalabbak száma 14,35 millió volt április 1-jén a külföldieket is beleszámítva. Ez így mintegy 300 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbihoz képest. A gyermekek aránya pedig Japán teljes népességéhez viszonyítva 11,5 százalék volt, ami előző évhez képest 0,2 százalékpontos csökkenés, egyúttal 

a legalacsonyabb érték azóta, amióta Japánban elérhetők az összehasonlítható adatok, azaz 1950 óta.

A kormányt nem érhette nagy meglepetésként a rossz adat, hiszen még az előző hónapban létrehozta a Gyermek- és Családügyi Ügynökséget a gyermekgondozási politikák felügyeletére, és különféle intézkedéseket fontolgat. Ilyenek például az 

érdemi pénzügyi források biztosítása a gyermeket nevelő háztartások számára.

Igaz, továbbra is kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy az ehhez hasonló kezdeményezések eredményesek lesznek-e a csökkenő születésszám visszafordítására.

Az ENSZ adatai szerint a 40 millió főnél nagyobb lakosságszámú 36 ország közül Japánban a legalacsonyabb a gyermekek teljes népességhez viszonyított aránya Dél-Korea (11,5 százalék) Olaszország (12,4 százalék) mögött.

Az adatok azt is elárulják, hogy Japánban a 14 vagy annál fiatalabbak korcsoportjában a fiúk 7,35 milliót, a lányok 7 milliót tesznek ki. 

A 12 és 14 év közti gyermekek száma pedig 3,21 millió volt, szemben a 0 és 2 esztendő közöttiek 2,43 milliójával, 

ami jelzés is, hogy a fiatalabb demográfiai csoportok körében folyamatosan, mondhatni rohamosan csökken az utódok száma.

Japánban 1959-ben tetőzött a gyermeknépesség 29,89 millióval, és az 1970-es években egy második baby boomot is megélt a szigetország, de 1982 óta folyamatos a csökkenés.

Ez a visszaesés területi bontásban is aggasztó. Japán mind a 47 prefektúrájában csökkent a gyermeklétszám. Okinava déli prefektúrájában volt a legmagasabb a gyermekek aránya (16,3 százalék), míg az Északkelet-Japánban lévő Akitában a legalacsonyabb (9,3 százalék).

Borítókép: 123rf


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Párnapos trollnick, az ilyenből tényleg több van, mint kellene.
De szerencsére ennek van ellenszere: X

"érdemi pénzügyi források biztosítása a gyermeket nevelő háztartások számára."

Vajon honnan vehették az ötletet?
Bár önmagában biztos nem lesz elég, nem lepődnék meg, ha a kormányzati kommunikáció az lenne, hogy az ország túléléséhez szükség lesz a több gyerekre - és akkor, ismerve a japánokat, lesz is.

No álljunk már meg egy pillanatra, mikor a Japánokat temetjük! 2015-ben hajszálra annyi volt a TFR Japánban, mint kishazánkban: 1,45. Ami azt jelentette, hogy akkor még rosszabbul álltunk demográfiailag, hiszen nálunk a lakosság 10%-a cigány etnikumú, akkor még nem egészen 3-as TFR-el- így a magyarok TFR-je 1,25 körül lehetett. Aztán jött a Covid, szinte a világon mindenütt zuhant a gyerekszám: a japánoknál először esett a TFR 1,3 alá, nálunk meg 1,6-ról 1,53-ra esett. Hogy Orbán mekkora zseni, azt az idei év első három hónapjának adatai jelzik. Nálunk Európában a lenagyobb mértékű lehet a termékenységi arányszám növekedése (7,1%) ami egy fantasztikus 1,66-os TFR-t jelenthet! Európában idén is folytatódik a hanyatlás, csak Portugália (5,7%), Montenegro (5,4%), Anglia (4%) Észak Macedónia (1,6%), Olaszország (1,8%) és Szerbia (0,6%) és Írország javít a mutatóin, a többi nyugati északi keleti és déli migránsokkal sújtott ország tovább ront ezen az értéken.
Visszatérve a japánokra. Az 1,26 os 2022-es TFR egy 98%-ban etnikailag homogén ország jellemzője. ez többet ér, mint a németek 1,45-es száma- megkockáztatom a franciák 1,81-es értékénél is jobb...
Ami a szakadék az Dél-Korea. Ott 2023-ra 0,75 körül lesz a gyerekáldás. Ez már pusztulási állandó!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés