Németország nagybevásárlást csap Leopardokból

2023. május 15. 17:35
Összesen 123 darab Leopard beszerzése szerepel a tervekben, amelyért mintegy 3,5 milliárd eurót fizetnének.

Boris Pistorius német védelmi miniszter – elődjével ellentétben –  valóban nem vesztegeti az időt. Az új tárcavezető hivatalba lépésekor káosszal és tragikusan elhanyagolt állapotokkal szembesült mind az általa irányított minisztériumnál, mind a hadseregnél. A Bundeswehr annyira legatyásodott állapotban van, hogy azon már a tűzoltási intézkedések sem segítenek: gyakorlatilag újjá kell építeni az egészet. Pistorius komolyan veszi a dolgát. Egyrészt határozottan és – ha kell – asztalt csapdosva áll ki a német védelmi büdzsé növelése mellett, másrészt haladéktalanul belekezdett a laikus elődje által teljesen elhanyagolt fegyverbeszerzésbe, miután a Scholz-kancellár által a háború kitörése után bejelentett „Zeitenwende”, azaz Németország rohamtempójú felfegyverzése és Európa vezető katonai hatalmává válása eddig csak szánalmas bohózatnak és kommunikációs blöffnek tűnik, semmint komolyan vehető ígéretnek.  

Óriási problémákkal szembesül a német védelmi miniszter

Az új német védelmi miniszter rövid idő alatt közönségkedvenc lett. Személyes küzdelme azonban még csak most kezdődik, ráadásul a csatákat a saját minisztériumával és kormányával kell megvívnia.

Vadászat nagymacskákra

A múlt héten a német törvényhozás már jóváhagyta az 50 darab Puma gyalogsági harcjármű beszerzésére vonatkozó javaslatot, amely mintegy 1,5 milliárd eurót emészt fel a költségvetésből (a Zeitenwende részeként egyébként Németország 100 milliárd eurós hitelt is felvett haderőfejlesztési céllal, csak éppen egy év alatt semmit nem költött el belőle), de Pistorius máris bejelentette, hogy további 61 darabra tart igényt, így a Bundeswehr összesen 111-et állíthat majd hadrendbe, ha megérkezik az utolsó is. 

A legújabb csomag a Pumáknál sokkal komolyabb tételt tartalmaz: a miniszter első körben 18 Leopard 2-re jelentett be igényt, mintegy 525 millió euró értékben, ez azonban valóban csak az előétel. Az első részletet a tervek szerint további 105 darab követi majd, amelyért már 2,9 milliárd eurót fognak leszámlázni a gyártók, a Krauss-Maffei Wegmann, a Rheinmetall és az MTU Solutions. 

A Bundestag költségvetési bizottsága várhatóan még májusban jóváhagyja az első 18 Leopard kifizetését. Az idő valóban sürget, hiszen az a szállítmány annyira még nem is a hadsereg erősítéséről, inkább arról szól, hogy minél gyorsabban pótolják az Ukrajnának ajándékozott harcjárműveket.

Fotó: Boris Pistorius német védelmi miniszter egy Leopard 2A6 harckocsin
MTI/EPA/Friedemann Vogel


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak be van maszatolva az arca álcázás céljából. Az orra egy része kimaradt a kenőcsből.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés