Kiábrándult az IT-szektorból a Z generáció, de nincs minden veszve

2023. május 9. 8:18
A friss diplomások kevésbé érdeklődnek a nagy technológiai cégek állásai iránt – derült ki a Handshake nemrégiben végzett felméréséből. A diákok – állításuk szerint – ehelyett inkább a stabilitást keresik, ami a leépítések óta nem igazán mondható el a techóriásokról.

A Handshake felméréséhez márciusban 954 diákot kérdezett meg a 2023-ban végzett tanulók közül, és elemezte, hogy milyen munkakörökre kerestek rá. A karrieroldal megállapította: a 2023-as évfolyam a techóriás márkákra irányuló keresései közel 15 százalékkal csökkentek az előző évfolyamhoz képest.

A nagy techcégek helyett a 2023-as évfolyam nagyrészt a kiskereskedelemi és pénzügyi állásokat keresnek. Néhány vállalatnak a malmára hajtotta a vizet a változás: a Raytheon, a Nike, a Toyota, a Chevron, a Capital One, a Bank of America és a NASA is a keresési forgalomban megugró cégek közé tartozik.

A techcégek leépítései ássák alá a fiatalok bizalmát

A kutatás szerint tehát a Z generáció a stabilitást keresi, azonban azt is fontos megjegyezni, hogy mindez nem jelenti azt, hogy a végzős diákok teljesen elhatárolódnak a technológiai állásoktól. Négy végzősből majdnem három azt nyilatozta, hogy a következő néhány évben fejleszteni akarja a technológiai tudását. Ez igazán jó hír az IT-szektor számára, hiszen a Z generációnak nagy része, a 2023-ban végzett friss diplomásoknak pontosan 85 százaléka rendelkezik valamilyen tudással a technológia vagy informatika területén (ezt pedig igazán kár lenne elpazarolni pusztán a leépítések miatt - a szerk). A ResumeBuilder.com múlt havi felmérése szerint azonban egyáltalán nem ilyen fényes a Z generáció techtudása.

A megkérdezett munkáltatók 40 százaléka szerint a problémák nagy része a legújabb végzett generáció technológiai készségeinek hiányosságaiból erednek. 

Minek értsünk a technológiához, ha ott van erre a ChatGPT?

Bár nem szokatlan, hogy a technológia folyamatosan fejlődik, a ChatGPT és a hozzá hasonló nyelvi modellek mégis váratlanul, szinte berúgták azt a bizonyos ajtót. Hamar kiderült, hogy a mesterséges intelligencia chatbotban hatalmas potenciál rejlik - és habár a szakértők szerint a legtöbb ember munkáját nem veszélyeztetik, valószínűleg néhány szektort megreformálhat

Természetesen ez a Z generáció figyelmét sem kerülte el: a megkérdezettek fele tart a mesterséges intelligencia fejlődésével járó változásoktól a munkaerőpiacon

Azonban nem érdemes arra támaszkodni, hogy ezek a nyelvi modellek dolgoznak majd helyettünk. Szakértők szerint inkább arra kell felkészülnünk, hogy együtt tudjunk dolgozni az új, modern technológiával - ehhez azonban ismernünk kell, és tudnunk kell kezelni. A technológiai tudás tehát elengedhetetlen lesz a továbbiakban is, azonban lehetséges, hogy bizonyos mértékben más tudásra lesz szükségünk, mint korábban


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés