Betiltották a ChatGPT-t Olaszországban, perelik a készítőt

2023. április 7. 9:24
Az olasz nemzeti adatvédelmi hatóság (DPA) közölte, hogy azonnal letiltja a ChatGPT-hez való hozzáférést, és vizsgálatot indít a készítője, az OpenAI ellen.

A Microsoft csevegőbotját, a ChatGPT-t egész egyszerűen betiltották Olaszországban adatvédelmi aggályok miatt, sőt, be is perelik az OpenAI-t, a megalkotóját – jelentette be pénteken az ország adatvédelmi szabályozó hatósága. A DPA szerint nincs olyan jogalap, amely indokolná „a személyes adatok tömeges gyűjtését és tárolását”, amelyet a ChatGPT mögött álló algoritmusok betanítására használnak. A szabályozó hatóság azt is állította, hogy ezeket az adatokat pontatlanul dolgozták fel.

A DPA hozzátette, hogy a korlátozás ideiglenes: addig tart, amíg a vállalat nem tudja betartani az Európai Unió általános adatvédelmi törvényeit, ismertebb nevükön a GDPR-szabályokat – állítja az Insider.

A ChatGPT hibázott, a DPA egyből lecsapott rá

Az olasz hatóság egy friss, 2023. március 20-i adatvédelmi incidensre is hivatkozott, amelynek során – egy programozási hiba miatt – egyes ChatGPT-felhasználók láthatták más felhasználók beszélgetéseinek címeit. Sam Altman, 

az OpenAI vezérigazgatója két nappal később egy tweetben jelentős problémának nevezte az esetet, hozzátéve: „Szörnyen érezzük magunkat emiatt”.

És bár a ChatGPT felhasználási feltételei szerint a szolgáltatás a 13 éves és idősebb korosztálynak szól, az olasz felügyelet rámutatott, hogy nem ellenőrzik ennek biztosítását

Az ideiglenes tiltás a szerdai nyílt levélben kérteket teljesíti – amelyet több mint ezer ember, köztük mesterségesintelligencia (MI)-szakértők, Elon Musk és az Apple társalapítója, Steve Wozniak is aláírtak –, és amelyben a GPT-4-nél erősebb technológia fejlesztésének hat hónapos szüneteltetésére szólították fel a vállalatot. Az intézkedéseket támogatók továbbá arra kérték az MI-t alkalmazó vállalatokat, hogy vezessenek be biztonsági protokollokat.

„Az elmúlt hónapokban a mesterséges intelligenciával foglalkozó laboratóriumok irányíthatatlan versenyfutásba kezdtek az egyre erősebb digitális elmék kifejlesztése és bevetése érdekében, amelyeket senki, még a létrehozóik sem tudnak megérteni, a cselekedeteiket megjósolni vagy megbízhatóan irányítani”

– áll a nyílt levélben.

Az OpenAI-nak 20 napja van arra, hogy bemutassa, milyen intézkedéseket tesz a hatóság aggályainak eloszlatására, különben akár 20 millió eurós bírsággal, vagy a vállalat éves globális forgalmának 4 százalékával büntetésre is számíthat.

Kína is fellépett a ChatGPT ellen

Bár Kína is betiltotta a népszerű csevegőbotot, teljesen más okból: a kormányzat átfogó tűzfala és szigorú internetes cenzúrája sújtott le rá.

Jelentések szerint a nagy technológiai cégek, köztük a WeChat csevegőoldal anyavállalata, utasítást kaptak arra, hogy tiltsák le a programokhoz való hozzáférést. Néhány héttel ezelőtt 

a kínai állami média a ChatGPT-t úgy mutatta be, mint az USA potenciális eszközét a „hamis információk terjesztésére”

A China Daily cikke szerint a ChatGPT Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területtel, Kína legnagyobb, nemzetközi figyelem övezte renitens tartományával kapcsolatban feltett kérdésekre „az amerikai kormány politikai propagandáját követő válaszokat adott, miszerint: ott népirtás folyik”.

A kínai platformokon ma már a ChatGPT-re történő keresések egész egyszerűen nem vezetnek sehová, miután feltehetően működésbe is lépett a cenzúra.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Open AI, kell még valamit mondanom, Gyuri bácsi?
Brosúra-gyűjtemény.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés