Robbanás előtt az indonéz fintech piac

2023. április 1. 17:53
A TrendFM-en hallható Fintech Világa legutóbbi adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető az indonéz fintech világ sajátosságain keresztül arról beszélgettek, mi adhat lendületet egy ország fintech fejlődésének.

Indonézia közel 275 milliós lakosságával a negyedik legnépesebb nemzet a világon. Mintegy 18 100 szigetet számlál az ország szigetvilága, melyből mindössze 6000 lakott. Indonéziában adott minden olyan körülmény, amely üzleti lehetőséget ad a fintech cégek számára:

  • 2600 dolláros, alacsony egy főre jutó GDP,
  • 55 százalékos, viszonylag magas internet penetráció,
  • 51 százalékos bankolatlanság – a lakosság ekkora része nem fér hozzá hagyományos banki szolgáltatásokhoz.

fülöp-szigeteki és dél-amerikai piacokhoz hasonlóan, a lakosság körében itt is rengeteg a potenciális ügyfél: internetfelhasználók és okostelefon-tulajdonosok, kiknek banki szolgáltatások hiányában kézenfekvő a fintech megoldások használata.

Az indonéz fintech szektor

A helyi fintechek szárnyalását mutatja, hogy 2022-ben az indonéz digitális pénzügyi vállalatokhoz 2,5 milliárd dollár befektetés áramlott. Ez 55 százalékos növekedés 2021-hez képest. Összesen 79 fintech ügyletből származik ez a tőkebefektetési volumen. Az ügyletek számát tekintve ez 19 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Öt vezető indonéz fintech vállalat összesen 1,4 milliárd dollárt gyűjtött, ami a 2022-es összes befektetés 56 százalékát teszi ki. Az indonéz trend tehát homlokegyenest ellentétes a világban tapasztalható tendenciákkal, hiszen a fenti időszakban globálisan 47 százalékkal csökkent a fintech befektetések volumene. A koncentrált, 4-5 vezető vállalat által dominált indonéz piac azonban jól teljesít. Egy helyi fintech unikornis, a digitális tárca szolgáltató Dana például egy 305 millió dolláros tőkebevonást is elkönyvelhetett, felhasználóinak száma pedig meghaladja a 115 millió főt.

Indonézia számos fintech szereplőt vonz, beleértve az online fizetési szolgáltatókat, a peer-to-peer kölcsönzőket, a digitális bankokat és a biztosítási technológiai (Insurtech) vállalkozásokat. Az online fizetési szolgáltatók az indonéz fintech piac egyik leggyorsabban növekvő szegmensét képviselik, és a lakosság jelentős része már áttért az online fizetési rendszerek használatára is.

A Peak alapítója szerint látható, hogy világszinten egyre érettebbé válik a fintech piac, kiforrottak a mindenhol versenyképes szolgáltatástípusok, és a legtöbb funkció megtalálta a célpiacát. A Fintech Világa podcast legújabb részéből kiderül, miért ilyen virágzó az indonéz fintech ökoszisztéma.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés