Drágul a török döner a németeknél

Közel 3500 lenne egy döner Németországban?

2023. március 30. 7:50
A szokatlanul nagy áremelkedések a német gyorsbüféket sem kímélik. Ha úgy akarnánk eladni a kebabot, hogy az fedezze a költségeinket, legalább kilenc euróra (mai áron közel 3500 forintra) kellene emelnünk az árainkat – nyilatkozta egy frankfurti gyorsbüfés. Az egykor még sok helyütt 5 euró alatt kínált dönert pedig hamarosan sehol sem lehet majd találni.
Juhász Imre írása a Makronómon.

A Németországban a múlt évben bekövetkezett szokatlanul magas áremelkedések a gyorsbüféket sem kímélik. „Ha úgy akarnánk eladni a kebabot, hogy az fedezze a költségeinket, legalább kilenc euróra kellene emelnünk az árainkat”, nyilatkozta egy a közelmúltban a hesseni tartományi tévé által sugárzott riportban egy frankfurti gyorsbüfés. Akinek a vásárlói közül sokan megértették az áremelések okát, ugyanakkor – mint a gyorsbüfés fogalmazott – „némely vevő számára a döner kebab olyan alapvető élelmiszer, amelynek nem lenne szabad hat eurónál többe kerülnie”. Jól kell tehát kalkulálni ahhoz, hogy a vásárlók ne maradjanak el, mert hirtelen elviselhetetlenül magasra emelkedtek az árak.

Vitathatatlan, hogy a törökök által üzemeltetett gyorsétkezdék az elmúlt évtizedekben a németországi étkezési kultúra szerves részévé váltak. Vita legfeljebb a döner kebab megjelenésének helyéről és időpontjáról van. Egyes források szerint az elsőt 1969-ben Stuttgart közelében, Reutlingenben kínálták a gyors étkezésre vágyóknak; más források szerint azt egy Kadir Nurman nevű török bevándorló találta fel, és a berlini Zoologischer Garten közlekedési csomópont közelében a hetvenes évek elején nyitotta meg az első, döner kebabot értékesítő gyorsbüfét. A forgó fémnyárson sütött, általában pitába helyezett és különféle zöldségfélékkel ízesített darált birka-, marha- vagy borjúhús idővel Közép-Európa más országaiban, az utóbbi években Magyarországon is elterjedt, és figyelemre méltó népszerűségre tett szert.  

 

Németország vendéglősei megszenvedik a magas inflációt. Az idén februárban a fogyasztói árak 8,7, ezen belül az élelmiszerárak mintegy 20 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. 

Az energiaárak mellett az élelmiszerek magas beszerzési árai is gondot okoznak – nem csak Magyarországon, ahol talán már tetőzhetett az infláció –  a gyorsbüféket működtetőknek. „Csak a paradicsomárak 65 százalékkal emelkedtek” – mondta a műsorban megkérdezett gyorsbüfé-tulajdonos. Mindeközben a gabonafélék ellenértéke a 2022. februárihoz képest 24,3, a zöldségféléké mintegy 20 százalékkal emelkedett, míg a marha- és a borjúhús nagyjából 20 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban a németeknél.
„Jelenleg olyan helyzettel állunk szemben, amelyben különösen az ukrajnai háború miatt jó néhány ár – köztük az importáruk ellenértéke is – jelentősen emelkedett” – nyilatkozta Karsten Sandhop, a Szövetségi Statisztikai Hivatal szakértője. Szerinte egyrészt az ellátási keresztmetszetek szűkösségének a kínálatra gyakorolt hatására, másrészt a személyi kiadások emelkedésére vezethető vissza a drágulás, utalva arra, hogy tavaly ősszel Németországban 12 euróra emelték a minimális órabért, amit természetesen szintén áthárítanak a vásárlókra. Ráadásul az éttermekben és a büfékben étellé feldolgozott alapanyagot előzetesen meg kell főzni és hűtőkamrában tárolni, napközben a nyárs egész nap forog, fogyasztja a drága energiát, mindez további jelentős költségtényező. 
A riport szerint a legolcsóbb döner kebab a német városok közül ma Brémában kapható, ahol az átlagár 6,17 euró, Berlinben viszont meghaladja a 7 eurót. Ez azonban az előállítási költségek növekedése esetén tovább emelkedhet: az átlagár fél év múlva alulról súrolhatja a 10 eurós határt, 5 euró alatti dönert pedig hamarosan sehol sem lehet majd találni.

 

Címlapfotó:123rf.com
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A cikk olvastán gondoltam ironizálok a várható tipikus balos magyarázaton "3500, de az nekik annyi, mint nekünk tíz forint", "azért ennyi, hogy a kebabos segédmunkás is annyit keressen, mint nálunk egy étteremtulajdonos", erre megelőztek. Csak ők komolyan gondolják :)

"Ez így kb. annyi, hogy örülünk, hogy a gazdag "szomszédnak" is rosszabbul megy."

Nem, ez az, amikor a baloldalt elöntő mindenszarizmusról kiderül, hogy nem igaz az a világképük, miszerint nálunk minden borzasztó, a bezzegmáshol meg minden tökéletes.
A HVG olvasói nagyon jól megmutatták a kognitív disszonanciájukat, amikor a lapban lehoztak egy DW cikket a német iskolák rossz állapotáról, erre már a HVG is nercsicska lett. Hiszen az nem lehet igaz, hogy a németeknél is van (sőt! ) pénzhiányos, széthulló iskolaépület, ahogy előfordul a tanárhiány is...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés