Ellentéteket szülnek a fenntartható befektetések

2023. március 26. 11:38
A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legutóbbi részében Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Nyul Zsuzsa műsorvezető részletesen kibontják a felerősödött ellentéteket.

Az ESG befektetéseik területén rengeteg az érdekelt fél. A jelenleg kifejezetten erős konfliktusok főszereplői azonban az USA legnagyobb alapkezelőinek egy része, a Demokrata Párt és a Republikánus Párt.

Az alapkezelők közül többen is jelezték a 2022-es éves jelentéseikben, hogy pénzügyi és reputációs kockázatot jelent számukra az ESG-befektetésekkel kapcsolatos negatív hangulat. Több nagy név is negatívan látja az ESG-ellenes hangok felerősödését, amely elsősorban a republikánus politikai vezetéshez köthető.

A jelenleg kormányon lévő Demokrata Párt lelkes támogatója az ESG-mozgalomnak. A pénzügyi szektor szereplőit is arra ösztönzi, hogy vegyék figyelembe a környezeti szempontokat a befektetési portfóliójuk kialakításakor. Joe Biden elnök is hangos támogatója ennek a jelenségnek, a közeljövőben pedig kikötné az USA-ban található nyugdíjalapoknak, hogy konzisztensen vegyék alapul az ESG-szempontokat. Ilyen értelemben a demokraták és a fent említett pénzügyi szereplők egy oldalon vannak, és támogatják az ESG-t.

A republikánus oldal viszont mereven ellenzi ezt az ESG-t. Az azt támogató mozgalmat „woke kapitalizmusnak” nevezi. Implikálják azt is, hogy az ESG-befektetések csupán egy hóbortot jelentenek. Szerintük a világ legnagyobb pénzügyi vállalatai saját előnyükre fordítják, miközben ezáltal veszélyeztetik az ügyfeleik pénzét, és megfosztják őket a lehető legnagyobb hozamok realizálásától.

Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb adásából kiderül, hogyan alakult eddig, és milyen irányba mehet a későbbiekben a fenntarthatósági befektetésen alapuló diskurzusuk.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés