Rekordosztalékot fizet ki a Sberbank a hűségért cserébe

2023. március 21. 9:41
A legnagyobb orosz bank megköszönte a részvényesek bizalmát, és mintegy 2700 milliárd forintnak megfelelő rubelnyi osztalékot javasol kifizetésre.

Az orosz állami tulajdonban lévő Sberbank a minap egy rendkívül hatásos, a pénzügyi szankciók megkerülésére alkalmas trükkel hívta fel magára a figyelmet, nem sokkal utána pedig German Gref szavai okoztak általános felhördülést. 

A bank elnök-vezérigazgatója bejelentette: az igazgatótanács részvényenként 25, összességében 565 milliárd rubel osztalék kifizetését javasolta. Gref magyarázata szerint a tavalyi évben 80 százalékos visszaesést könyvelhetett el a pénzintézet, köszönhetően a szankciós politikának, amely átmenetileg megrengette az orosz pénzügyi szektort, éppen ezért – hasonlóan a többi állami nagyvállalathoz – osztalékot sem fizetett. A pénzügyi sokk elcsitulásával aztán a dolgok a helyükre zökkentek, a részvények pedig az elmúlt öt hónapban 70 százalékot erősödtek. 

„Azok a befektetők, akik a legnehezebb időszakban, 2022 tavaszától őszig hittek bennünk, a lehető legmagasabb osztalékot kapják most. Így köszönjük meg a bizalmat” – mondta a bankvezér, hozzátéve: a rekordösszeg kifizetésének már a lehetősége is óriási esemény nem csak a részvényesek, de az egész orosz tőzsde számára.

Fotó: Vlagyimir Putyin és German Gref, a Sberbank elnök-vezérigazgatója 2023. március 7-én.
MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Mecel


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés