Az ukrajnai háborút elemezve készül Tajvan a sajátjára

2023. március 18. 14:28
Tajvan feszülten figyeli az ukrajnai eseményeket, hogy hatásosan tudjon reagálni egy kínai támadásra.

Az ukrajnai háború egyfajta külső laboratórium lett mind Kína, mind Tajvan számára. Mindkét fél számára folyamatos tanulságokkal szolgál a konfliktus: míg Peking az oroszok döntéseit értékeli, addig Tajvan az ukrán védekezési technikákat elemzi, különös tekintettel a haditechnikai eszközök alkalmazására. 

A háború kitörése óta Tajvan egyre nagyobb tempóban próbálja erősíteni saját haderejét. Arra a megállapításra jutott, hogy az ukrajnai háborúban mindkét oldalon kiemelt szerepet játszanak a drónok, amelyet maguk az ukránok is a modern hadviselés jövőjének tekintenek. Egy esetleges kínai támadás elleni védekezésben ezért Tajvan is kiemelt szerepet tulajdonít az eszközöknek, ezért turbó fokozatba kapcsolta a drónok fejlesztését és gyártását

A sziget védelmi minisztériuma szerint ugyanezt teszi Kína is, erőltetett ütemben fejleszti és növeli katonai drónprogramját, komplett robotosztagokat állítva hadrendbe. A tajvani védelmi minisztérium szóvivője, Sun Li-fang elmondta: az ellenséges fenyegetésre reagálva az ukrán-orosz háború tapasztalatait használják fel, ezért döntöttek úgy, hogy felpörgetik nemcsak a dróngyártást, hanem a kutatás-fejlesztési projekteket is. 

A védelmi tárca a cél elérése érdekében magáncégekkel írt alá együttműködési megállapodást, hogy elérje célját, vagyis jövőre már 3000 katonai célokra használható drónt állíthasson elő, ezzel párhuzamosan pedig elhárítórendszereket fejleszthessen. 

A tajvani hadsereg a napokban mutatta be legújabb modelljeit, az Albatros kémdrónt, a kisebb, könnyen hordozható Cardinal drónt és a Teng Yung továbbfejlesztett változatát. Ami a jövőt illeti, a tajvani védelmi kutatás-fejlesztés kifejezetten a nagyobb méretű és hatótávolságú drónok szegmensére akar fókuszálni, vagyis előtérbe helyezi a csapásmérő eszközök gyártását.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

LiPsik: de hát Tajvan Kína része, senki nem ismeri el Tajvant, Kína nemzetközi határai sérthetetlenek!

Vagy mégsem?

Ecuador történelmét is érdemes tanulmányozni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés